HTML

Szervóra!

2011.02.25. 14:54 indola

 

Szervóra!

 

Figyeljünk  magunkra!

 

 

 

 

 

 

A nap 24 órája 12 kétórás időszakra osztható, ami a 12 szervfunkció optimális idejét adja. Az optimális időszakban a szervműködés fokozott, ilyenkor a legjobb a kórosan fokozott működést csillapítani. Ezt figyelembe is szokták venni, de… Sajnos az epehólyag működésének az optimális ideje például 23-01 óra között van. Ilyenkor legfeljebb az epegörcsben szenvedő beteg van ébren, az orvosa aligha.

 

Ennek a problémának a megoldását adja az „éjfél-dél szabály”.Az adott szerv optimális idejével a kínai óra szerint „szemben”álló, optimális idejű szervet kell ellentétesen befolyásolni. A fenti példánál maradva ez azt jelenti, ha a túlműködő epehólyag csillapítást akarjuk elérni, a vele szemben 11-13 között optimálisan működő szívet kell serkenteni. Az „éjfél- dél szabály” alkalmazásánál szóbajövő szerv-párok a következők:

 

Szív-epehólyag

 

Tüdő-húgyhólyag

 

Vese-vastagbél

 

Szívburok-gyomor

 

Máj-vékonybél

 

Lép-hármas melegítő

 

 

 

 

1 és 3 óra között: a szervezet teljesítőképessége ebben az időben  a legalacsonyabb.
A
máj teljes erővel méregtelenít, nem szabad tovább terhelni.

 

3-5 óra között: eljött a tüdő aktív ideje, felkészül az egész napi munkára. A férfiak nemi aktivitása ebben az időintervallumban a legnagyobb, mert ilyenkor termelődik a legtöbb nemi hormon.

 

5-7 óra között: ekkor működik legaktívabban a vastagbél. Ez az egészséges székletürítés ideje. Megszabadítjuk szervezetünket a salakanyagban található mérgektől.

 

7-9 óra között: a gyomor leginkább terhelhető időszaka. Ekkor tud a leghatékonyabban dolgozni, tehát bőséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag reggelit vegyünk magunkhoz. 
 

 

9-11 óra között: testhőmérsékletünk optimális, az idegrendszer ebben az időszakban a legnyugodtabb, teljesítőképességünk igen magas. (Lép)

 

11-13 óra között: 11 óra a szívciklus csúcspontja, tehát legjobb idő a sportolásra. Délben erősödik a gyomorsav-, majd később az epetermelődés, készen állunk egy finom ebéd elfogyasztására.

 

13-15 óra között: lassul a vérkeringés, az energiák a vékonybélben koncentrálódnak.

 

15-17 óra között: a húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben, ezért fogyasszunk bőségesen cukor és alkoholmentes  folyadékot. Szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, ismét ereje teljében van, tehát tanulhatunk, sportolhatunk, dolgozhatunk teljes energia bedobással. 
 

 

17-19 óra között: vesénk a legnagyobb tisztító munkában, ezért ebben az időben ne terheljük tovább zsírral, cukorral, sóval és egyéb mérgező anyagokkal! Vérnyomásunk csökken, szívműködésünk lassul, egy kicsit nem árt megpihenni munka közben. 
 

 

19-21 óra között: Vérerek(szívburok) ha most vacsorázunk, azt már nem dolgozza fel szervezetünk, elraktározza reggelre.
Energiapályáink lelassulnak, felkészülünk az éjszakai pihenőre, érzékeink kifinomulnak.

 

21-23 óra között: az úgynevezett "hármas melegítő" időszakában testünk és lelkünk nyugalomra, pihenésre vágyik, teljesítőképességünk erőteljesen csökken, ez az alvás ideje, tehát ne végezzünk se testi, se szellemi aktív tevékenységet igénylő munkát. A hármas melegítő nem szerv, hanem azt a helyet jelöli, ahol testünk alsó-középső és felső részének szervei együttműködnek. Feladata, hogy a légzés, az evés és az ivás során szervezetünkbe jutó, a tüdő és a gyomor által felvett energiákat a testünkbe irányítsa. 
 

 

23-1 óra között: legintenzívebb az epehólyag görcskészsége, kevésbé csillapítható a fájdalom.

 

A kínai orvoslás szerint akkor vagyunk egészségesek, ha a szervezet energiakeringése harmonikus. Ez az energia az életerő (Qi), a vitalitást, életerőt jelenti.

 

 

A keringés akadályoztatása betegséghez vezet!

Érdemes tehát figyelemmel kísérni biológiai óránkat.


 

 

 

 

Szólj hozzá!

2011.02.21. 13:54 indola

Szólj hozzá!

Szülői érzések

2011.02.18. 23:57 indola

 

 

 Gyermeknevelés során biztosan akad köztetek olyan, aki feltette már Önmagának a következő kérdéseket:

 

 

- Megfelelően viselkedtem ma a gyermekemmel szemben egy adott

 

konfliktushelyzetben?

 

- Van/volt választási helyzete a gyermekemnek egy adott helyzetben

 

vagy inkább afelé terelem a döntésében, amit Én magam akarok, szeretnék?

 

- Odafigyeltem rá, amikor beszélt hozzám?

 

- Türelmesen szoktam végighallgatni?

 

- Vajon elég jó szülő vagyok és mindent meg is teszek, hogy azzá váljak?

 

 

Ezek az Önmagunkban megfogalmazódó érzések és kérdések

teljesen természetesek és mindenkiben ott bujkálnak.

Probléma akkor van, amikor bizonyos érzések eluralkodnak

rajtunk, negatív érzésekké válnak.

Nem tudtunk megálljt parancsolni indulatainknak  egy adott helyzetben

és mindez már a mindennapi életben és a gyermekeinkre való odafigyelésben is problémát okozhat.

 

A gyermeknevelés során felszínre jött negatív érzések igen sokfélék lehetnek, mint ahogy sokféle típusú szülő is létezik:

 

 

-        túlaggódó szülő:

 

Az aggódás teljesen természetes, de ha túlzásba visszük, akkor ez már a visszájára is fordulhat. Aggódunk, hogy mi lesz a gyermekünkkel, mindent meg szeretnénk oldani helyette. Ha ez hosszútávon fennáll, akkor gyermekünkből is ugyanilyen túlaggódó, túlféltő és mindentől félő gyermek válhat, nem fog felelősséget vállalni magáért, mert szülei mindent elintéztek helyette, nem tud választani, döntést hozni bizonyos helyzetekben.

Adjuk meg nekik az Önállóságot!

 

-        túl maximalista szülő:

 

Minden gyermeknek megvan a maga sajátossága, hogy mire képes, mire vágyik, mit szeretne megvalósítani, mit szeretne elérni.

Sok szülő tökéletes gyermeket szeretne:”Ha Én képes vagyok rá, akkor a gyermekemnek is képesnek kell lennie erre.”

Szeretnék sikeresnek és elégedettnek látni, és lehetőleg érjen el minden jót az életben, még azt is, amit ők nem tudtak megvalósítani.

Ha ez nem így történik és a gyermek ellenáll, akkor ez fusztráltá teszi a szülőt. Ennek az lehet a következménye, hogy csalódottá válik, úgy érzi, hogy nem mennek jól a dolgok, nem úgy mennek, ahogy azt „előre megtervezték”.

 

-        túl dühös, türelmetlen szülő:

 

Sok minden miatt érezhetünk dühöt gyermeknevelés során. Például ezerszer elmondtunk már valamit, de mind hiába. Olyan mintha a falnak beszélnénk. Nem megy át az információ. Az egyik fülén bemegy, a másikon kijön. Ilyenkor aztán egyre türelmetlenebbek, idegesebbek leszünk és a hangunkat is felemeljük annak reményében, hogy talán így jobban meghallja azt, amit mondani akarunk. Számunkra nagyon fontos gyermekeink figyelme, mert ez ad visszajelzést arról, hogy milyen szülőnek érezhetem magam. Ha pedig folyamatos ellenállásba ütközünk, akkor a düh is egyre fokozódik bennünk.

Ott állunk és úgy érezzük, hogy nincs tovább. Kifogytunk az eszközökből, megrekedtünk. Az eredmény még mindig nincs sehol, nem értük el azt, amit szerettünk volna.

 

-        túl bűntudatos szülő:

 

Tele vannak lelkiismeret furdalással és kételyekkel.

Mit kellet volna tennem? Miért nem tettem meg?

Mit várnak el tőlem?

Mit várok el magamtól? Tudom-e teljesíteni? Miért nem tudom teljesíteni?

 

-         valamint az olyan szülő, aki szégyelli saját és a gyermeke viselkedését mások előtt:

 

Nem úgy teljesít a gyermekem az iskolában, ahogyan a barátnőm gyermeke vagy a szomszéd gyermeke. Nem olyan szépen ír, rajzol, olvas, mit a másik gyermek. Nem úgy viselkedik mások jelenlétében, mint ahogy az megszokott lenne, ezért ez kellemetlen, nem tud mihez kezdeni ezzel a helyzettel. Ez az érzés önváddal társul. Nem szeretnék, ha minderről más tudomást szerezne, ezért titokban szeretnék tartani.

Ezek az érzések korlátozzák a szülőket abban, hogy „lazábban”tudják kezelni a helyzetet.

 

 

 

Ilyen szülők szeretnénk lenni?

 

Ilyen érzéseket szeretnénk érezni?

 

A válasz: Nem!

 

Szerintem egyikünk sem szeretné, ha ilyen címkével bélyegeznének meg.

Amikor már kikerül a gyermek az otthoni környezetből és belép az oktatási hálózat rendszerébe (bölcsőde, óvoda, iskola...), akkor szembesülnek igazán a szülők azzal, hogy mások milyen szülőnek ítélik meg.

 

 

 

Hogyan lehetnénk egyszerűen csak jó szülők, akik megfelelő tükröt mutatnak gyermeküknek?

 

Hogyan szabadulhat meg ezektől a régóta tartó „rossz”, „kínzó” érzésektől?

 

Vajon honnan gyökerezhetnek a gyermeknevelés során fellépő negatív érzések?

 

Ne feledje, mindig van másik lehetőség, amit választhat!

 

 

 

A kineziológiai oldás segítségével mindezt kideríthetjük és segítségével ugyanazokra a megszokott helyzetekre másképp reagálnak majd. Különböző alternatívák közül választva oldják meg a problémáikat. Nyugodtabbak maradnak egy adott szituációban és képesek lesznek jobban odafigyelni gyermekükre és a mindennapi feladataikra egyaránt.

 

 

Ha sem önerőből és más eszközökkel nem sikerült még elérni a pozitív változást, de ezen mindenképpen szeretne változtatni, szeretne végleg megszabadulni a feszültségeitől, nyugodtabb és türelmesebb életet szeretne élni a családján belül és természetesen a mindennapi életében is, akkor hívjon fel és kérjen időpontot vagy keressen meg email-en.

 

 

 

Szólj hozzá!

DO-IN gyakorlatok folytatása

2011.02.13. 21:37 indola

 

  

A szív vonalának és meridiánjainak találkozásánál találhatjuk ezt a pontot, mely a szívműködés kezelésében játszik fontos szerepet.

 

Ha a kisujjunk körmét minden oldalról jó megcsipkedjük, a szívműködést javíthatja és felgyorsíthatja az energiaáramlást a következő meridiánba (vékonybél). Szívinfarktus esetén életmentő lehet ennek a pontnak a ritmikus és erőteljes stimulálása mindkét kezünkkel egyidejűleg.

 

  

Ennél a vastagbél pontnál nem érezhetünk fájdalmat. Ha a reggeli gyakorlatok közben fájdalmasnak érezzük, ez vastagbél bántalmakat jelez. A vastagbél renyhe működését gyógyíthatjuk, ha ezt a pontot jó mélyen megmasszírozzuk, addig, amíg az izmot már rugalmasnak érezzük.

  

A kemény és merev lábikra arra utal, hogy a láb meridiánjaiban nem megfelelő az energia áramlat. A lábikra húsos részét mozgassuk balra és jobbra, hogy a szövetek ellazulhassanak.

A fáradt, megdagadt bokák hamar meggyógyulnak e gyakorlat hatására.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Negatív-akadályozó hitrendszerünk!Ne adjuk tovább gyermekeinknek!

2011.02.11. 12:18 indola

 

 

 

 

 

 

Mióta kétgyermekes anyuka lettem azóta bizony Én is egyre jobban tapasztalom, hogy a negatív hitrendszerünk mennyire jelen van életünkben és nem menekülhetünk előle.

Eddig szinte fel sem tűnt, hogy mit cipelek a hátamon, milyen kis „batyut” kaptam a szüleimtől és bizony, ha nem vigyázok Én is ilyen kis”csomagot”fogok átadni gyermekeimnek, ami nem csupa jó dologgal van telerakva. Úgyhogy mostantól kétszer meggondolom, hogy hogyan nevelem gyermekeimet a különböző élethelyzetekben.

 

Gyermeknevelés során biztos sokan tapasztaltátok azt, hogy szinte ugyanazt halljátok vissza saját magatoktól, amit szüleitektől hallottatok. Például:” ne fuss, mert elesel, ne fogd meg, mert elejted, ne egyél meleg sütit, mert fájni fog a hasad”, valamint, a családban sokan hasfájósak, családunkban senkinek nem volt sok pénze…”.

 

Szüleink hitrendszerét egyszerűen magunkba szívtuk azáltal, hogy velük voltunk. Beszéltek hozzánk, s mi figyeltünk-akár igaz, akár téves volt, amit mondtak- számunkra az volt a törvény. Még ha nem is értettünk egyet velük, a legtöbb hiedelmüket úgy fogadtuk el, mint tényeket, amelyek túl nyilvánvalóak ahhoz, hogy megkérdőjelezzük őket. Ha megtagadták érzéseiket, Mi is így tettünk. Ha hazudtak, Mi is meg tanultunk hazudni. Ha durvák voltak, Mi is.

 

Nem vettétek még észre, hogy mindig ugyanabban a mókuskerékben vagytok például, amikor felbosszant valamivel a gyermek és megpróbáljátok „elrendezni” a helyzetet?

Ugyanazokat a fegyelmezéseket, mondatot mondjuk. A mimikánk, hanglejtésünk, sőt sokszor még a testtartásunk is ugyanolyan.

Mi lenne, ha felhagynánk mindazzal a gyermeknevelési technikával, amelyet eddig használtunk – sikertelenül- gyermekeink neveléséhez?

 

 

Miért is olyan veszélyesek a negatív hitrendszerek?

 

Mint már említettem, úgy érezzük mintha súlyos kövekkel telepakolt hátizsákot cipelnénk (egyébként van olyan ember, aki egész életén keresztül cipeli) és lehet, hogy nem is tudjuk beazonosítani, hogy mi miatt érzünk folyamatos nyomást, terhet a hátunkon, vállunkon, csak azt tudjuk, hogy ez az állapot nem jó, teljesen felemészt. A másik lehetőség, hogy tudjuk mit „cipelünk” és megpróbálunk tenni ellene. Akár tudatos vagy tudat alatti szinten vannak, a hitrendszereink bizonyos negatív viselkedésmintát eredményeznek, blokkot okoznak az élet különböző területein vagy egyes esetekben testi-lelki problémákban manifesztálódhatnak.

 

Változtassunk hitrendszerünkön!

 

Ismerjük fel azt, hogy minden emberi lény egyedülálló, olyan genetikai kóddal, amilyennel senki más nem rendelkezik a világon! Csakis a saját hitünkön és elvárásainkon keresztül szőjük az élettapasztalataink vásznát!

 

A kineziológia segít feloldani ezeket a negatívan rögzült viselkedésmintákat!

Ne feledjétek ezek a hitrendszerek veszélyesek, ha másért nem, gyermekeink miatt változtassunk rajta!

 

Ha úgy érzed kérdésed van a cikkel kapcsolatban vagy segítségre szorulsz, akkor bátran keress meg!

 

 

Szólj hozzá!

2011.02.06. 14:26 indola

Szólj hozzá!

DO-IN, hogy jobban érezzük magunkat!

2011.02.02. 12:32 indola

 Most biztosan sokan kérdezitek: Mi is ez a DO-IN?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez egy önmasszázs, mely könnyed ujjnyomásos és légző gyakorlatok szervezett sorozata.

Ezek a gyakorlatok szabályozzák az életenergia áramlását a gyakorlatot végző személy testében és tudatában. Kiegyenlíti és helyreállítja a testünkben keringő energiát, és ha szükséges, többlet energiához juttatja szervezetünket.

 

Előnye, hogy gyakorlatai saját testünkön is elvégezhetők, mindenfajta külső segítség nélkül. Gyógyító hatása már a gyakorlatsorozatok elvégzése után jelentkezhet. Bár az akupunktúrával megegyező elvekre épül, a DO-IN-hoz semmiféle tű vagy más segédeszköz nem szükséges.

 

Vajon tényleg segíthet ez a módszer valamiben?

 

Én úgy gondolom, hogy a mai világunkban az embereknek egy sor egyéni és közösségi problémával kell szembenéznie: hirtelen haláleset, szenvedélybetegség, önbizalomhiány, tanulási nehézség, nyugalom és a boldogság hiánya....és még sorolhatnám. Mivel ezeket az eseményeket nem lehet előre megjósolni ezért hasznára válhat mindenkinek, hogy  újabb és újabb módszereket ismerjen meg, tanuljon meg és alkalmazzon a mindennapi életében, melyek segíthetnek megbirkózni e váratlan és nem váratlan történésekkel.

 

Szeretnék bemutatni néhány gyakorlatot:

 

- Könnyű gyors mozdulatokkal nyomkodjuk végig nyelőcsövünk mindkét oldalát, így stimulálva a hormontermelést. A nyaki verőér táplálja a nyak tövében található pajzsmirigyet.

 

- Hajunkat mindkét kezünkkel markoljuk meg és élénken húzogassuk felfelé.(Vigyázzunk, nehogy fájdalmat okozzunk magunknak!) Ez a gyakorlat a húgyhólyag és az epehólyag meridiánjait stimulálja. Különösen ajánlatos másnaposság vagy gyomorrontás esetén.

 

- Élénken dörzsölgessük össze mindkét tenyerünket. Ez serkentőleg hat az idegrendszeri energiára és a Qi áramlására. Ha a dörzsölést a csuklónál kezdjük, a tüdő a keringés/szexualitás és a szív meridiánjai teljes összhangba kerülnek.

 

 

 

 

Ha bármelyik gyakorlatról még többet szeretnél megtudni vagy nem egyértelmű az, hogyan kell alkalmazni, akkor szívesen válaszolok email-ben vagy telefonon.

 

Jó gyakorlást!

 

 

 

Több gyakorlat is van ezekből, majd a következőkben még írni fogok róluk.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása