HTML

Szervóra!

2011.02.25. 14:54 indola

 

Szervóra!

 

Figyeljünk  magunkra!

 

 

 

 

 

 

A nap 24 órája 12 kétórás időszakra osztható, ami a 12 szervfunkció optimális idejét adja. Az optimális időszakban a szervműködés fokozott, ilyenkor a legjobb a kórosan fokozott működést csillapítani. Ezt figyelembe is szokták venni, de… Sajnos az epehólyag működésének az optimális ideje például 23-01 óra között van. Ilyenkor legfeljebb az epegörcsben szenvedő beteg van ébren, az orvosa aligha.

 

Ennek a problémának a megoldását adja az „éjfél-dél szabály”.Az adott szerv optimális idejével a kínai óra szerint „szemben”álló, optimális idejű szervet kell ellentétesen befolyásolni. A fenti példánál maradva ez azt jelenti, ha a túlműködő epehólyag csillapítást akarjuk elérni, a vele szemben 11-13 között optimálisan működő szívet kell serkenteni. Az „éjfél- dél szabály” alkalmazásánál szóbajövő szerv-párok a következők:

 

Szív-epehólyag

 

Tüdő-húgyhólyag

 

Vese-vastagbél

 

Szívburok-gyomor

 

Máj-vékonybél

 

Lép-hármas melegítő

 

 

 

 

1 és 3 óra között: a szervezet teljesítőképessége ebben az időben  a legalacsonyabb.
A
máj teljes erővel méregtelenít, nem szabad tovább terhelni.

 

3-5 óra között: eljött a tüdő aktív ideje, felkészül az egész napi munkára. A férfiak nemi aktivitása ebben az időintervallumban a legnagyobb, mert ilyenkor termelődik a legtöbb nemi hormon.

 

5-7 óra között: ekkor működik legaktívabban a vastagbél. Ez az egészséges székletürítés ideje. Megszabadítjuk szervezetünket a salakanyagban található mérgektől.

 

7-9 óra között: a gyomor leginkább terhelhető időszaka. Ekkor tud a leghatékonyabban dolgozni, tehát bőséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag reggelit vegyünk magunkhoz. 
 

 

9-11 óra között: testhőmérsékletünk optimális, az idegrendszer ebben az időszakban a legnyugodtabb, teljesítőképességünk igen magas. (Lép)

 

11-13 óra között: 11 óra a szívciklus csúcspontja, tehát legjobb idő a sportolásra. Délben erősödik a gyomorsav-, majd később az epetermelődés, készen állunk egy finom ebéd elfogyasztására.

 

13-15 óra között: lassul a vérkeringés, az energiák a vékonybélben koncentrálódnak.

 

15-17 óra között: a húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben, ezért fogyasszunk bőségesen cukor és alkoholmentes  folyadékot. Szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, ismét ereje teljében van, tehát tanulhatunk, sportolhatunk, dolgozhatunk teljes energia bedobással. 
 

 

17-19 óra között: vesénk a legnagyobb tisztító munkában, ezért ebben az időben ne terheljük tovább zsírral, cukorral, sóval és egyéb mérgező anyagokkal! Vérnyomásunk csökken, szívműködésünk lassul, egy kicsit nem árt megpihenni munka közben. 
 

 

19-21 óra között: Vérerek(szívburok) ha most vacsorázunk, azt már nem dolgozza fel szervezetünk, elraktározza reggelre.
Energiapályáink lelassulnak, felkészülünk az éjszakai pihenőre, érzékeink kifinomulnak.

 

21-23 óra között: az úgynevezett "hármas melegítő" időszakában testünk és lelkünk nyugalomra, pihenésre vágyik, teljesítőképességünk erőteljesen csökken, ez az alvás ideje, tehát ne végezzünk se testi, se szellemi aktív tevékenységet igénylő munkát. A hármas melegítő nem szerv, hanem azt a helyet jelöli, ahol testünk alsó-középső és felső részének szervei együttműködnek. Feladata, hogy a légzés, az evés és az ivás során szervezetünkbe jutó, a tüdő és a gyomor által felvett energiákat a testünkbe irányítsa. 
 

 

23-1 óra között: legintenzívebb az epehólyag görcskészsége, kevésbé csillapítható a fájdalom.

 

A kínai orvoslás szerint akkor vagyunk egészségesek, ha a szervezet energiakeringése harmonikus. Ez az energia az életerő (Qi), a vitalitást, életerőt jelenti.

 

 

A keringés akadályoztatása betegséghez vezet!

Érdemes tehát figyelemmel kísérni biológiai óránkat.


 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása