HTML

EFT- itt kopogtass!

2011.06.06. 15:45 indola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az EFT (Érzelmi Felszabadító Technika) a gyakorlatban, rövid változat:

 

 

 

 

Az EFT energiatechnika segítségével számos érzelmi zavaron alapuló testi és lelki probléma hatékony kezelését valósíthatjuk meg. A módszer arra épül, hogy ujjunkkal bizonyos meridián pontokat kopogtatunk, miközben az adott témára vonatkozó mondatokat mondunk ki –hangosan- ráhangolódva a problémára.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kézzel történő kopogtatás energiát juttat a meridiánpályákra és ennek hatására megszűnik a meridiánrendszerben az adott problémából eredő zavar. Így az eredeti negatív élmény (trauma) nem vált ki többé negatív reakciót a testben vagy a lélekben, mivel az energiarendszer ismét egyensúlyi állapotba kerül.

 

A meridián pontok leírása:

 

Fejtető: A fej tetején.

 

Szemöldök: A szemöldök belső sarka.

 

Szemsarok: A szem külső sarka a csonton.

 

Szem alatt: A szem alatt a csonton a pupillával egy vonalban.

 

Orr alatt: AZ orr és a felső ajak között.

 

Állpont: Az alsó ajak és az áll között.

 

Kulccsont: Ez a pont a kulcscsont, a szegycsont és az első borda találkozásánál van, az akupunktúrában úgy említik, mint K27 pont, és a vese működésére van hatással. úgy találhatod meg, hogy a nyak tövénél, ahol egy férfinyakkendő csomója lenne, ujjadat az u-alakú kis mélyedésbe helyezed. Ezután ujjaddal mintegy 2,5 cm-t menj lefelé a köldök felé, majd ugyanennyit jobbra, (vagy balra ); itt találod meg a kulcscsont pontot.

Bár ez a pont szigorúan véve nem a kulcscsonton van, mégis így hívjuk az egyszerűség kedvéért.

 

Kar alatt: A kar alatt a hónalj alatt kb. 8-10 cm-re, ahol nőknél a melltartó pántja fut, férfiaknál a mellbimbóval egy vonalban

 

A Karate kézél: bármelyik kéz külső éle, a csukló és a kisujj között lévő húsos rész

 

 

Mielőtt elkezdenéd a kezelést, becsüld meg, milyen erős a kellemetlen érzés egy 0-tól 10-ig terjedő skálán, ahol 10 a lehető legerősebb érzés, 0 pedig az intenzitás teljes hiánya.

 

 

Az Első lépés: Az Alapállítás/Ráhangolódás

 

Az Alapállítás azt jelenti, hogy háromszor elismételjük a probléma pontos megfogalmazását, mialatt  a Karate kézélt  ütögetjük.

Az Alapállítást a következőképpen kell összeállítani:

 

"Bár van ez a problémám ___________ (nevezd meg a problémát), mégis mélyen és igazán (szeretem és) elfogadom magam."

Ismételd meg az Alapállítást háromszor, mialatt a Karate kézélt ütögeted. Helyettesítsd be az alábbi példáknál a saját problémád pontos megfogalmazását.

Példák: "Bár szörnyen “aggódom.......miatt”, mégis mélyen és igazán elfogadom magam.

"Bár rettenetesen fáj a fejem", mégis mélyen és igazán elfogadom magam.

 

Légy olyan pontos és specifikus amennyire csak lehetséges. Ha a karod fáj például, pontosan határozd meg a fájdalom helyét (könyök, csukló, váll...stb.).

Ha dühös vagy valami miatt, határozd meg pontosan miről/kiről beszélsz. Az Alapállítást hangosan és nyomatékosan ismételd el. 

 

A második lépés: A Szekvencia

 

 

Kezdve a “Szemöldök” pontnál, két ujjal puhán ütögesd kb.  5-ször 7-szer a meridián pontokat a test bármelyik oldalán le egészen a “Kar alatt” pontig. Mialatt a meridián pontot ütögeted, mindegyik pontnál ismételd meg az emlékeztető mondatot, vagyis  a problémát röviden  összefoglaló kulcskifejezést (pld. “nagyon aggódom” “fáj a fejem” vagy “ez a fejfájás” ..stb.,) . Eközben éld bele magad a problémába, koncentrálj az érzésre, jelenítsd meg képileg a problémát. Csak annyi erővel ütögesd a meridián pontokat, hogy érezd a stimulációt, de azért ne okozz magadnak fájdalmat. 

A kar alatti pont után a Szekvenciát a fejtetőn lévő ponton fejezed be.

 

 

A harmadik lépés: Ismételd meg a Szekvenciát  annyiszor, ahányszor csak szükséges

 

 

Gyakran előfordul, hogy egy kezelés jelentősen lecsökkenti, vagy teljesen feloldja a kellemetlen érzést, amelyen dolgozol.

 

Miután végrehajtottad az EFT rövidített kezelést egyszer, becsüld meg megint az intenzitásfokot. A cél az, hogy lemenj 0-ra, tehát minden érzelmi intenzitást megszüntessünk.

Ha szükséges, ismételd meg a rövidített kezelést újra és újra egészen addig, míg minden érzelmi töltés nélkül tudsz visszagondolni a kellemetlen eseményre, vagy amíg minden fizikai kényelmetlenség/fájdalom megszűnik.

 

 

FIGYELEM: a pótlólagos kezelés/kezelések során, ha ugyanazon a problémán dolgozol, változtasd meg az alapállítást és az emlékeztető mondatot a következőképpen:

 

“Bár még mindig küzdök ezzel a problémával (még mindig fáj egy kicsit a fejem, még mindig dühös vagyok egy kicsit..stb.)

és emlékeztetőként: “ez a maradék probléma/ fejfájás / düh..stb.”

 

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása