HTML

Alternatív gyógyászat

2010.05.13. 10:43 indola

 
A homeopátia
 
 
 
A mai civilizált világunkban, amikor ételeinkből és italainkból, sőt még a levegőből is ártalmas anyagok tömege jut a szervezetünkbe, természetes, hogy mind többen keresnek egy mellékhatás nélküli, mégis hatékony gyógymódot.
Mint kétgyermekes anyuka ez nekem is fontos, hiszen ahol gyermek van, ott gyakran előfordul a betegség is. Ezért egyre jobban elmélyültem a homeopátia megismerésében.
Szeretnék egy kis „csomagot”készíteni, hogy jobban átlássátok a homeopátia működésének alapelveit, a potenciaválasztást és adagolást akut betegségek kezelésekor valamint a homeopátiás szerek tárolásáról, melyek nagyon fontosak a hatékony gyógymód eléréséhez.
 
Rövid történeti áttekintés
 
A homeopátia európai gyógymód, melynek gondolatait már Hippokratész (ie. 460-377) tanaiban is felfedezhetjük. Rendszerbe foglalása, kifejtése és elterjesztése Samuel Hahnemann(1755 Meissen-1843 Párizs) német orvos,gyógyszerész, és vegyész nevéhez főződik.
Hahnemann 1790-ben végezte el híres önkísérletét, amelyben nagy adag kínafakéreg –kivonat bevételével azt kívánta bebizonyítani, hogy a kinin nem azért gyógyítja a maláriát, mert keserű íze miatt erősíti a gyomrot, hanem, mert erős hatású lázcsillapító. E feltételezéséről ma már tudjuk, hogy helyes volt, de csak kb. száz évvel később vált ismertté, hogy a lázcsillapítók a normális testhőmérsékletet nem csökkentik. Tehát önkísérletében azt tapasztalta, hogy a kínafakéreg kivonata, amely kis adagban a maláriás beteg tüneteit enyhíti, esetenként gyógyítja, viszonylag nagy adagban bevéve egészséges emberben a maláriához hasonló tüneteket vált ki.
1796-ban (6 évi kísérletezés után) írta le, hogy a leírt hasonlósági szabály, általános természeti törvény. A továbbiakban a legkisebb, biztosan nem ártalmas, mégis hatásos dózis keresése kapcsán fejlesztette ki a homeopátiás gyógyszerek előállítási módját, a potenciálást.
 
Magyarországon 1991-ben alakult meg (ujjá) a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület.
Hazai gyakorolhatóságáról, oktatásáról a 1997-ben életbe lépett Természetgyógyászatról szóló Kormány – és Népjóléti Miniszteri rendelet intézkedett.
 
 
 A homeopátia alapelvei
 
  1. Hasonlósági szabály: hasonlót hasonlóval gyógyíts!
Néhány példa a mindennapi életből ennek a szabálynak a megértésére.
 
Amikor vöröshagymát vágunk, szemünk ég, könnyezik, a könny nem marja ki a szem környékét. Közben türelmetlenek leszünk. Orrunk is folyni kezd, és ez a bőségesen ürülő, vízszerű váladék már maró. Az említett tünetek friss levegőn javulnak.
Ehhez a helyzethez nagyon hasonlíthat egy kezdődő vírusfertőzés okozta nátha, vagy allergia miatt kialakult szénanátha. Ha a hasonlóság nagyfokú, akkor a vöröshagymából készült homeopátiás gyógyszer, az Allium cepa enyhíteni fogja a tüneteket.
 
Ha a méh csíp meg valakit, akkor éles, szúró, égő fájdalmat érez. A csípés helye duzzadt, halványpiros, az érintés é a meleg szinte elviselhetetlen. Némi enyhülést a hideg borogatás adhat. Ez a tünetegyüttes alakíthat ki pl. bizonyos torokgyulladásnál, amikor a nyelvcsap vizenyősen megduzzad, vagy kezdődő orbánc esetén, a bőrön. Ilyen helyzetekre a mézelő méhből készülő homeopátiás gyógyszere, az Apis adhat megoldást.
 
  1. Gyógyszervizsgálat
 
A homeopátiás szerek kiinduló anyagai –néhányat eltekintve- természetes eredetűek: növények, ásványok és állatok birodalmából származnak.
 
  1. Potenciálás
 
Hahnemann a legkisebb hatásos gyógyszerdózis keresése közben fedezte fel ezt a speciális eljárást, amely a hatóanyagok soklépcsős, szakaszos hígításából, a dilúcióból , és minden lépésnél a szer intenzív összerázásából, a dinamizálásából áll.
Ha a kiindulási anyagot minden lépésben tízszeresére hígítják, akkor a D potenciasor keletkezik, ha hígítás százszoros, akkor a C potenciasort állítják elő. Az ütve rázások száma – a két potenciasor minden hígítási lépésénél-tíz.
A potenciált gyógyszert , alkoholos vizes oldat formájában nádcukor golyócskára cseppentik, majd a golyócskákat kiszárítják.
 
Potenciaválasztás és adagolás akut betegségek kezelésekor
 
A klasszikus homeopátia szerint alacsony potenciájú szerek a D3-D12, és a C3-C12 jelzésű szerek.
Közepes potenciájúak a D12-D30 és a C12-C30 jelzésűek.
Magas potenciájúak a D200 és C200, valamint az ennél nagyobb számmal ellátott gyógyszerek.
Az akut betegségek kezelésére használt homeopátiás gyógyszerek potenciafokát a beteg, a betegsége, és a használandó gyógyszer tulajdonságai határozzák meg.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az akut betegségek kezeléséhez alacsony és közepes potenciájú szereket használunk. Hirtelen, viharosan fellépő tüneteknél magasabb potenciát, míg a fokozatosan, lassan kialakuló panaszoknál inkább alacsonyabbat válasszunk.
 
Mennyiség
 
A homeopátiában az adagolást elsősorban a potencia foka és a bevétel gyakorisága jelenti, nem pedig a bevett gyógyszer mennyisége, azaz a golyók száma.
Csecsemőknek 1-2 golyó, kisgyermeknek 3-4 golyó az ajánlott egyszeri dózis.(Nekik pici vízben feloldva is be lehet adni.) A legjobb, ha az „annyi a golyó, ahány év – maximum 5 golyó” gyakorlatot követjük.
 
A bevétel módja
 
Nem lenyelni, hanem szopogatni kell, mert a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel.
 
Bevétele előtt és után, 20 percig ne igyon és ne egyen semmit!!!!
 
 
 
Közömbösítés, hatástalanítás
 
Akkor lesz eredményes a homeopátiás kezelés, ha a kiválasztott szer megőrzi eredeti állapotát, semmilyen káros hatás nem éri, semmi nem közömbösíti.
Hatástalanná válhat, ha a beteg a szerrel egyidejűleg kávét, teát, aromás teát, bedörzsölő szereket, mentolos fogkrémet, parfümöt, aromaterápiás készítményt használ.
 
 
Tárolási szabályok
 
Tilos nedves, zsíros kézzel megfogni
Tilos mikrohullámú sütő, mobiltelefon, számítógép, rádió, tv és egyéb elektromos tárgyak közelében tárolni
Hatástalanítják hatásukat a biorezonancia, a mágnesterápia.
Az oldatokat fa, kerámia üveg eszközzel kell megkeverni, bevenni.
Tilos fémmel érintkeznie.
Bizonyos gyógyszerek is zavarhatják a homeopátiás szer hatását. Ilyenek például a szteroid tartalmú készítmények. Ha valaki ilyet szed, érdemes konzultálni orvosával, mielőtt homeopátiás szert kezd el használni.
 

 

 

Jó, ha mindig kéznél vannak a következő szerek, melyeket csak ajánlani tudok, persze a család létszáma, összetétele és betegséghajlamai szerint lehet szűkíteni vagy bővíteni.

 

(Fontos betartani a szabályokat, mert akkor lesz hatásos az alkalmazása!!!)

 

ACONITUM:lázas  állapotok,influenzaszerű  betegségek,fülfájás, köhögés,fogzás,fogászat, akut gyomor és bélhurut,nőgyógyászati fertőzések,félelem, szorongás, lámpaláz,alvászavar, pánikbetegség,neuralgiák, fejfájás

 

APIS:lázas állapotok,torokgyulladás,fülfájás, köhögés, allergiás betegségek,fogászat, akut szembetegségek, várandósság, szoptatás,nőgyógyászati fetőzések, klimax, prosztatat betegségei, vénák betegségei(visszér),bőr betegségei, ekcéma,csalánkiütés

 

ARNICA:sérülések, műtétek körüli időszak támogatása,fogászat,várandósság,szoptatás, heveny mozgásszervi megbetegedések,alvászavar,neuralgiák,bőr sérülései

 

ARSENICUM ALBUM:műtétek körüli  időszak támogatása, lázas  állapotok, afták,fekélyes szájnyálkahártya gyulladás,nátha   orrmelléküreg,fülfájás,köhögés, allergiás,betegségek,övsömör,akut szembetegségek, fogászat, akut  gyomor és bélhurut,

várandósság,érzelmi és hangulati  problémák, félelem, szorongás,pánikbetegségek,

alvászavar, csecsemő és gyermekkori nyugtalanság és alvászavar,ekcéma, csalánkiütés

 

BELADONNA:lázas állapotok, influenzaszerű betegségek, torokgyulladás,fülfájás, köhögés,fertőző gyermekbetegségek, fogzás,fogászat, akut szembetegségek, akut gyomor és bélhurut, epehólyag betegségei,menstruációs panaszok, nőgyógyászati fertőzések, prosztata betegségei, aranyér, viszeresség, hangulati problémák, fejfájás, ekcéma, csalánkiütés

 

CALENDULA:sérülések, műtétek körüli időszak támogatása, fertőző gyermekbetegségek, fogászat, akut szembetegségek, szoptatás, érzelmi és hangulati problémák, bőr sérülései

 

 

 

     CHAMOMILLA:fülfájás,fogzás,fogászat,szülés,szoptatás,

     menstruációs panaszok,

     húgyúti fertőzések, heveny mozgásszervi megbetegedések, érzelmi és

     hangulati problémák,alvászavar, csecsemő és gyermekkori nyugatlanság,

     neuralgiák, fejfájás

 

 

       

     ECHINACEA:immunerősítő(főleg téli időszakban adhatjuk a

     gyermeknek, 1hétig echinacea, 1 hétig Engistol tabletta)

 

 

    FERRUM PHOSPHORICUM: lázas állapotok kezelésére

    (ha nem  túl   magas a láz), orrfolyás, tüsszögés jelentkezésekor már

    adható

 

   

   GELSEMIUM: nem túl erős fejfájáskor szedhető, szénanátha, fogzás,

   akut szembetegségek,menstruációs panaszok,akut gyomor és bélhurut,

   heveny mozgásszervi megbetegedések

 

 

 

    KALIUM BICHROMICUM:afták, fekélyes szájnyálkahártya-gyulladás,

    nátha és orrmelléküreg-gyulladás, köhögés,övsönör

 

 

    NUX VOMICA: afták, fekélyes szájnyálkahártya-gyulladás,

    epehólyag betegségei,húgyúti fetőzés, menstruáció előtti tünetegyüttes,

    aranyér, csalánkiütés, fejfájás,alvászavar,allergiás betegségek-szénanátha

 

 

 

    PHYTOLACCA: totokgyulladásra(nagyon jó!), fülfájás, szoptatás,

    

 

 

    PULSATILLA:nátha és orrmelléküreg-gyulladás,szénanátha,köhögés   

    (nappal száraz, éjszaka hurutos),fülfájás,nőgyógyászati fertőzések, 

     húgyúti fertőzések, prosztata betegségei, vénák betegségei(visszér)

     csalánkiütés, csecsemő és gyermekkori nyugtalanság és alvászavar

 

  

    SILICEA:torokgyulladás,fülfájás, fogászat, akut szembetegségek,

    székrekedés, bőr sérülései, szoptatás, nőgyógyászati fertőzések, fejfájás

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása