HTML

Út az egészséghez-Kineziológia blog

Ingyenes online tanácsadás kineziológiai,akupresszúrás,reflexológiai és más egzakt természetgyógyászati szemszögből.

friss topikok

www.utkereses.hupont.hu

EFT- itt kopogtass!

2011.06.06. 15:45 indola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az EFT (Érzelmi Felszabadító Technika) a gyakorlatban, rövid változat:

 

 

 

 

Az EFT energiatechnika segítségével számos érzelmi zavaron alapuló testi és lelki probléma hatékony kezelését valósíthatjuk meg. A módszer arra épül, hogy ujjunkkal bizonyos meridián pontokat kopogtatunk, miközben az adott témára vonatkozó mondatokat mondunk ki –hangosan- ráhangolódva a problémára.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kézzel történő kopogtatás energiát juttat a meridiánpályákra és ennek hatására megszűnik a meridiánrendszerben az adott problémából eredő zavar. Így az eredeti negatív élmény (trauma) nem vált ki többé negatív reakciót a testben vagy a lélekben, mivel az energiarendszer ismét egyensúlyi állapotba kerül.

 

A meridián pontok leírása:

 

Fejtető: A fej tetején.

 

Szemöldök: A szemöldök belső sarka.

 

Szemsarok: A szem külső sarka a csonton.

 

Szem alatt: A szem alatt a csonton a pupillával egy vonalban.

 

Orr alatt: AZ orr és a felső ajak között.

 

Állpont: Az alsó ajak és az áll között.

 

Kulccsont: Ez a pont a kulcscsont, a szegycsont és az első borda találkozásánál van, az akupunktúrában úgy említik, mint K27 pont, és a vese működésére van hatással. úgy találhatod meg, hogy a nyak tövénél, ahol egy férfinyakkendő csomója lenne, ujjadat az u-alakú kis mélyedésbe helyezed. Ezután ujjaddal mintegy 2,5 cm-t menj lefelé a köldök felé, majd ugyanennyit jobbra, (vagy balra ); itt találod meg a kulcscsont pontot.

Bár ez a pont szigorúan véve nem a kulcscsonton van, mégis így hívjuk az egyszerűség kedvéért.

 

Kar alatt: A kar alatt a hónalj alatt kb. 8-10 cm-re, ahol nőknél a melltartó pántja fut, férfiaknál a mellbimbóval egy vonalban

 

A Karate kézél: bármelyik kéz külső éle, a csukló és a kisujj között lévő húsos rész

 

 

Mielőtt elkezdenéd a kezelést, becsüld meg, milyen erős a kellemetlen érzés egy 0-tól 10-ig terjedő skálán, ahol 10 a lehető legerősebb érzés, 0 pedig az intenzitás teljes hiánya.

 

 

Az Első lépés: Az Alapállítás/Ráhangolódás

 

Az Alapállítás azt jelenti, hogy háromszor elismételjük a probléma pontos megfogalmazását, mialatt  a Karate kézélt  ütögetjük.

Az Alapállítást a következőképpen kell összeállítani:

 

"Bár van ez a problémám ___________ (nevezd meg a problémát), mégis mélyen és igazán (szeretem és) elfogadom magam."

Ismételd meg az Alapállítást háromszor, mialatt a Karate kézélt ütögeted. Helyettesítsd be az alábbi példáknál a saját problémád pontos megfogalmazását.

Példák: "Bár szörnyen “aggódom.......miatt”, mégis mélyen és igazán elfogadom magam.

"Bár rettenetesen fáj a fejem", mégis mélyen és igazán elfogadom magam.

 

Légy olyan pontos és specifikus amennyire csak lehetséges. Ha a karod fáj például, pontosan határozd meg a fájdalom helyét (könyök, csukló, váll...stb.).

Ha dühös vagy valami miatt, határozd meg pontosan miről/kiről beszélsz. Az Alapállítást hangosan és nyomatékosan ismételd el. 

 

A második lépés: A Szekvencia

 

 

Kezdve a “Szemöldök” pontnál, két ujjal puhán ütögesd kb.  5-ször 7-szer a meridián pontokat a test bármelyik oldalán le egészen a “Kar alatt” pontig. Mialatt a meridián pontot ütögeted, mindegyik pontnál ismételd meg az emlékeztető mondatot, vagyis  a problémát röviden  összefoglaló kulcskifejezést (pld. “nagyon aggódom” “fáj a fejem” vagy “ez a fejfájás” ..stb.,) . Eközben éld bele magad a problémába, koncentrálj az érzésre, jelenítsd meg képileg a problémát. Csak annyi erővel ütögesd a meridián pontokat, hogy érezd a stimulációt, de azért ne okozz magadnak fájdalmat. 

A kar alatti pont után a Szekvenciát a fejtetőn lévő ponton fejezed be.

 

 

A harmadik lépés: Ismételd meg a Szekvenciát  annyiszor, ahányszor csak szükséges

 

 

Gyakran előfordul, hogy egy kezelés jelentősen lecsökkenti, vagy teljesen feloldja a kellemetlen érzést, amelyen dolgozol.

 

Miután végrehajtottad az EFT rövidített kezelést egyszer, becsüld meg megint az intenzitásfokot. A cél az, hogy lemenj 0-ra, tehát minden érzelmi intenzitást megszüntessünk.

Ha szükséges, ismételd meg a rövidített kezelést újra és újra egészen addig, míg minden érzelmi töltés nélkül tudsz visszagondolni a kellemetlen eseményre, vagy amíg minden fizikai kényelmetlenség/fájdalom megszűnik.

 

 

FIGYELEM: a pótlólagos kezelés/kezelések során, ha ugyanazon a problémán dolgozol, változtasd meg az alapállítást és az emlékeztető mondatot a következőképpen:

 

“Bár még mindig küzdök ezzel a problémával (még mindig fáj egy kicsit a fejem, még mindig dühös vagyok egy kicsit..stb.)

és emlékeztetőként: “ez a maradék probléma/ fejfájás / düh..stb.”

 

 

 

Szólj hozzá!

2011.04.15. 14:32 indola

ÉFT(érzelmi szabadság technikája), nézzétek meg!

Nagyon hatásos módszer!

 

 

 

Szólj hozzá!

Új honlapom!

2011.03.30. 13:16 indola

 

Gyere el a Váltó-Ház-ba!

 Várok mindenkit szeretettel!

 

                      www.utkereses.hupont.hu 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2011.03.14. 21:53 indola


 

Szólj hozzá!

Szervóra!

2011.02.25. 14:54 indola

 

Szervóra!

 

Figyeljünk  magunkra!

 

 

 

 

 

 

A nap 24 órája 12 kétórás időszakra osztható, ami a 12 szervfunkció optimális idejét adja. Az optimális időszakban a szervműködés fokozott, ilyenkor a legjobb a kórosan fokozott működést csillapítani. Ezt figyelembe is szokták venni, de… Sajnos az epehólyag működésének az optimális ideje például 23-01 óra között van. Ilyenkor legfeljebb az epegörcsben szenvedő beteg van ébren, az orvosa aligha.

 

Ennek a problémának a megoldását adja az „éjfél-dél szabály”.Az adott szerv optimális idejével a kínai óra szerint „szemben”álló, optimális idejű szervet kell ellentétesen befolyásolni. A fenti példánál maradva ez azt jelenti, ha a túlműködő epehólyag csillapítást akarjuk elérni, a vele szemben 11-13 között optimálisan működő szívet kell serkenteni. Az „éjfél- dél szabály” alkalmazásánál szóbajövő szerv-párok a következők:

 

Szív-epehólyag

 

Tüdő-húgyhólyag

 

Vese-vastagbél

 

Szívburok-gyomor

 

Máj-vékonybél

 

Lép-hármas melegítő

 

 

 

 

1 és 3 óra között: a szervezet teljesítőképessége ebben az időben  a legalacsonyabb.
A
máj teljes erővel méregtelenít, nem szabad tovább terhelni.

 

3-5 óra között: eljött a tüdő aktív ideje, felkészül az egész napi munkára. A férfiak nemi aktivitása ebben az időintervallumban a legnagyobb, mert ilyenkor termelődik a legtöbb nemi hormon.

 

5-7 óra között: ekkor működik legaktívabban a vastagbél. Ez az egészséges székletürítés ideje. Megszabadítjuk szervezetünket a salakanyagban található mérgektől.

 

7-9 óra között: a gyomor leginkább terhelhető időszaka. Ekkor tud a leghatékonyabban dolgozni, tehát bőséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag reggelit vegyünk magunkhoz. 
 

 

9-11 óra között: testhőmérsékletünk optimális, az idegrendszer ebben az időszakban a legnyugodtabb, teljesítőképességünk igen magas. (Lép)

 

11-13 óra között: 11 óra a szívciklus csúcspontja, tehát legjobb idő a sportolásra. Délben erősödik a gyomorsav-, majd később az epetermelődés, készen állunk egy finom ebéd elfogyasztására.

 

13-15 óra között: lassul a vérkeringés, az energiák a vékonybélben koncentrálódnak.

 

15-17 óra között: a húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben, ezért fogyasszunk bőségesen cukor és alkoholmentes  folyadékot. Szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, ismét ereje teljében van, tehát tanulhatunk, sportolhatunk, dolgozhatunk teljes energia bedobással. 
 

 

17-19 óra között: vesénk a legnagyobb tisztító munkában, ezért ebben az időben ne terheljük tovább zsírral, cukorral, sóval és egyéb mérgező anyagokkal! Vérnyomásunk csökken, szívműködésünk lassul, egy kicsit nem árt megpihenni munka közben. 
 

 

19-21 óra között: Vérerek(szívburok) ha most vacsorázunk, azt már nem dolgozza fel szervezetünk, elraktározza reggelre.
Energiapályáink lelassulnak, felkészülünk az éjszakai pihenőre, érzékeink kifinomulnak.

 

21-23 óra között: az úgynevezett "hármas melegítő" időszakában testünk és lelkünk nyugalomra, pihenésre vágyik, teljesítőképességünk erőteljesen csökken, ez az alvás ideje, tehát ne végezzünk se testi, se szellemi aktív tevékenységet igénylő munkát. A hármas melegítő nem szerv, hanem azt a helyet jelöli, ahol testünk alsó-középső és felső részének szervei együttműködnek. Feladata, hogy a légzés, az evés és az ivás során szervezetünkbe jutó, a tüdő és a gyomor által felvett energiákat a testünkbe irányítsa. 
 

 

23-1 óra között: legintenzívebb az epehólyag görcskészsége, kevésbé csillapítható a fájdalom.

 

A kínai orvoslás szerint akkor vagyunk egészségesek, ha a szervezet energiakeringése harmonikus. Ez az energia az életerő (Qi), a vitalitást, életerőt jelenti.

 

 

A keringés akadályoztatása betegséghez vezet!

Érdemes tehát figyelemmel kísérni biológiai óránkat.


 

 

 

 

Szólj hozzá!

2011.02.21. 13:54 indola

Szólj hozzá!

Szülői érzések

2011.02.18. 23:57 indola

 

 

 Gyermeknevelés során biztosan akad köztetek olyan, aki feltette már Önmagának a következő kérdéseket:

 

 

- Megfelelően viselkedtem ma a gyermekemmel szemben egy adott

 

konfliktushelyzetben?

 

- Van/volt választási helyzete a gyermekemnek egy adott helyzetben

 

vagy inkább afelé terelem a döntésében, amit Én magam akarok, szeretnék?

 

- Odafigyeltem rá, amikor beszélt hozzám?

 

- Türelmesen szoktam végighallgatni?

 

- Vajon elég jó szülő vagyok és mindent meg is teszek, hogy azzá váljak?

 

 

Ezek az Önmagunkban megfogalmazódó érzések és kérdések

teljesen természetesek és mindenkiben ott bujkálnak.

Probléma akkor van, amikor bizonyos érzések eluralkodnak

rajtunk, negatív érzésekké válnak.

Nem tudtunk megálljt parancsolni indulatainknak  egy adott helyzetben

és mindez már a mindennapi életben és a gyermekeinkre való odafigyelésben is problémát okozhat.

 

A gyermeknevelés során felszínre jött negatív érzések igen sokfélék lehetnek, mint ahogy sokféle típusú szülő is létezik:

 

 

-        túlaggódó szülő:

 

Az aggódás teljesen természetes, de ha túlzásba visszük, akkor ez már a visszájára is fordulhat. Aggódunk, hogy mi lesz a gyermekünkkel, mindent meg szeretnénk oldani helyette. Ha ez hosszútávon fennáll, akkor gyermekünkből is ugyanilyen túlaggódó, túlféltő és mindentől félő gyermek válhat, nem fog felelősséget vállalni magáért, mert szülei mindent elintéztek helyette, nem tud választani, döntést hozni bizonyos helyzetekben.

Adjuk meg nekik az Önállóságot!

 

-        túl maximalista szülő:

 

Minden gyermeknek megvan a maga sajátossága, hogy mire képes, mire vágyik, mit szeretne megvalósítani, mit szeretne elérni.

Sok szülő tökéletes gyermeket szeretne:”Ha Én képes vagyok rá, akkor a gyermekemnek is képesnek kell lennie erre.”

Szeretnék sikeresnek és elégedettnek látni, és lehetőleg érjen el minden jót az életben, még azt is, amit ők nem tudtak megvalósítani.

Ha ez nem így történik és a gyermek ellenáll, akkor ez fusztráltá teszi a szülőt. Ennek az lehet a következménye, hogy csalódottá válik, úgy érzi, hogy nem mennek jól a dolgok, nem úgy mennek, ahogy azt „előre megtervezték”.

 

-        túl dühös, türelmetlen szülő:

 

Sok minden miatt érezhetünk dühöt gyermeknevelés során. Például ezerszer elmondtunk már valamit, de mind hiába. Olyan mintha a falnak beszélnénk. Nem megy át az információ. Az egyik fülén bemegy, a másikon kijön. Ilyenkor aztán egyre türelmetlenebbek, idegesebbek leszünk és a hangunkat is felemeljük annak reményében, hogy talán így jobban meghallja azt, amit mondani akarunk. Számunkra nagyon fontos gyermekeink figyelme, mert ez ad visszajelzést arról, hogy milyen szülőnek érezhetem magam. Ha pedig folyamatos ellenállásba ütközünk, akkor a düh is egyre fokozódik bennünk.

Ott állunk és úgy érezzük, hogy nincs tovább. Kifogytunk az eszközökből, megrekedtünk. Az eredmény még mindig nincs sehol, nem értük el azt, amit szerettünk volna.

 

-        túl bűntudatos szülő:

 

Tele vannak lelkiismeret furdalással és kételyekkel.

Mit kellet volna tennem? Miért nem tettem meg?

Mit várnak el tőlem?

Mit várok el magamtól? Tudom-e teljesíteni? Miért nem tudom teljesíteni?

 

-         valamint az olyan szülő, aki szégyelli saját és a gyermeke viselkedését mások előtt:

 

Nem úgy teljesít a gyermekem az iskolában, ahogyan a barátnőm gyermeke vagy a szomszéd gyermeke. Nem olyan szépen ír, rajzol, olvas, mit a másik gyermek. Nem úgy viselkedik mások jelenlétében, mint ahogy az megszokott lenne, ezért ez kellemetlen, nem tud mihez kezdeni ezzel a helyzettel. Ez az érzés önváddal társul. Nem szeretnék, ha minderről más tudomást szerezne, ezért titokban szeretnék tartani.

Ezek az érzések korlátozzák a szülőket abban, hogy „lazábban”tudják kezelni a helyzetet.

 

 

 

Ilyen szülők szeretnénk lenni?

 

Ilyen érzéseket szeretnénk érezni?

 

A válasz: Nem!

 

Szerintem egyikünk sem szeretné, ha ilyen címkével bélyegeznének meg.

Amikor már kikerül a gyermek az otthoni környezetből és belép az oktatási hálózat rendszerébe (bölcsőde, óvoda, iskola...), akkor szembesülnek igazán a szülők azzal, hogy mások milyen szülőnek ítélik meg.

 

 

 

Hogyan lehetnénk egyszerűen csak jó szülők, akik megfelelő tükröt mutatnak gyermeküknek?

 

Hogyan szabadulhat meg ezektől a régóta tartó „rossz”, „kínzó” érzésektől?

 

Vajon honnan gyökerezhetnek a gyermeknevelés során fellépő negatív érzések?

 

Ne feledje, mindig van másik lehetőség, amit választhat!

 

 

 

A kineziológiai oldás segítségével mindezt kideríthetjük és segítségével ugyanazokra a megszokott helyzetekre másképp reagálnak majd. Különböző alternatívák közül választva oldják meg a problémáikat. Nyugodtabbak maradnak egy adott szituációban és képesek lesznek jobban odafigyelni gyermekükre és a mindennapi feladataikra egyaránt.

 

 

Ha sem önerőből és más eszközökkel nem sikerült még elérni a pozitív változást, de ezen mindenképpen szeretne változtatni, szeretne végleg megszabadulni a feszültségeitől, nyugodtabb és türelmesebb életet szeretne élni a családján belül és természetesen a mindennapi életében is, akkor hívjon fel és kérjen időpontot vagy keressen meg email-en.

 

 

 

Szólj hozzá!

DO-IN gyakorlatok folytatása

2011.02.13. 21:37 indola

 

  

A szív vonalának és meridiánjainak találkozásánál találhatjuk ezt a pontot, mely a szívműködés kezelésében játszik fontos szerepet.

 

Ha a kisujjunk körmét minden oldalról jó megcsipkedjük, a szívműködést javíthatja és felgyorsíthatja az energiaáramlást a következő meridiánba (vékonybél). Szívinfarktus esetén életmentő lehet ennek a pontnak a ritmikus és erőteljes stimulálása mindkét kezünkkel egyidejűleg.

 

  

Ennél a vastagbél pontnál nem érezhetünk fájdalmat. Ha a reggeli gyakorlatok közben fájdalmasnak érezzük, ez vastagbél bántalmakat jelez. A vastagbél renyhe működését gyógyíthatjuk, ha ezt a pontot jó mélyen megmasszírozzuk, addig, amíg az izmot már rugalmasnak érezzük.

  

A kemény és merev lábikra arra utal, hogy a láb meridiánjaiban nem megfelelő az energia áramlat. A lábikra húsos részét mozgassuk balra és jobbra, hogy a szövetek ellazulhassanak.

A fáradt, megdagadt bokák hamar meggyógyulnak e gyakorlat hatására.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Negatív-akadályozó hitrendszerünk!Ne adjuk tovább gyermekeinknek!

2011.02.11. 12:18 indola

 

 

 

 

 

 

Mióta kétgyermekes anyuka lettem azóta bizony Én is egyre jobban tapasztalom, hogy a negatív hitrendszerünk mennyire jelen van életünkben és nem menekülhetünk előle.

Eddig szinte fel sem tűnt, hogy mit cipelek a hátamon, milyen kis „batyut” kaptam a szüleimtől és bizony, ha nem vigyázok Én is ilyen kis”csomagot”fogok átadni gyermekeimnek, ami nem csupa jó dologgal van telerakva. Úgyhogy mostantól kétszer meggondolom, hogy hogyan nevelem gyermekeimet a különböző élethelyzetekben.

 

Gyermeknevelés során biztos sokan tapasztaltátok azt, hogy szinte ugyanazt halljátok vissza saját magatoktól, amit szüleitektől hallottatok. Például:” ne fuss, mert elesel, ne fogd meg, mert elejted, ne egyél meleg sütit, mert fájni fog a hasad”, valamint, a családban sokan hasfájósak, családunkban senkinek nem volt sok pénze…”.

 

Szüleink hitrendszerét egyszerűen magunkba szívtuk azáltal, hogy velük voltunk. Beszéltek hozzánk, s mi figyeltünk-akár igaz, akár téves volt, amit mondtak- számunkra az volt a törvény. Még ha nem is értettünk egyet velük, a legtöbb hiedelmüket úgy fogadtuk el, mint tényeket, amelyek túl nyilvánvalóak ahhoz, hogy megkérdőjelezzük őket. Ha megtagadták érzéseiket, Mi is így tettünk. Ha hazudtak, Mi is meg tanultunk hazudni. Ha durvák voltak, Mi is.

 

Nem vettétek még észre, hogy mindig ugyanabban a mókuskerékben vagytok például, amikor felbosszant valamivel a gyermek és megpróbáljátok „elrendezni” a helyzetet?

Ugyanazokat a fegyelmezéseket, mondatot mondjuk. A mimikánk, hanglejtésünk, sőt sokszor még a testtartásunk is ugyanolyan.

Mi lenne, ha felhagynánk mindazzal a gyermeknevelési technikával, amelyet eddig használtunk – sikertelenül- gyermekeink neveléséhez?

 

 

Miért is olyan veszélyesek a negatív hitrendszerek?

 

Mint már említettem, úgy érezzük mintha súlyos kövekkel telepakolt hátizsákot cipelnénk (egyébként van olyan ember, aki egész életén keresztül cipeli) és lehet, hogy nem is tudjuk beazonosítani, hogy mi miatt érzünk folyamatos nyomást, terhet a hátunkon, vállunkon, csak azt tudjuk, hogy ez az állapot nem jó, teljesen felemészt. A másik lehetőség, hogy tudjuk mit „cipelünk” és megpróbálunk tenni ellene. Akár tudatos vagy tudat alatti szinten vannak, a hitrendszereink bizonyos negatív viselkedésmintát eredményeznek, blokkot okoznak az élet különböző területein vagy egyes esetekben testi-lelki problémákban manifesztálódhatnak.

 

Változtassunk hitrendszerünkön!

 

Ismerjük fel azt, hogy minden emberi lény egyedülálló, olyan genetikai kóddal, amilyennel senki más nem rendelkezik a világon! Csakis a saját hitünkön és elvárásainkon keresztül szőjük az élettapasztalataink vásznát!

 

A kineziológia segít feloldani ezeket a negatívan rögzült viselkedésmintákat!

Ne feledjétek ezek a hitrendszerek veszélyesek, ha másért nem, gyermekeink miatt változtassunk rajta!

 

Ha úgy érzed kérdésed van a cikkel kapcsolatban vagy segítségre szorulsz, akkor bátran keress meg!

 

 

Szólj hozzá!

2011.02.06. 14:26 indola

Szólj hozzá!

DO-IN, hogy jobban érezzük magunkat!

2011.02.02. 12:32 indola

 Most biztosan sokan kérdezitek: Mi is ez a DO-IN?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez egy önmasszázs, mely könnyed ujjnyomásos és légző gyakorlatok szervezett sorozata.

Ezek a gyakorlatok szabályozzák az életenergia áramlását a gyakorlatot végző személy testében és tudatában. Kiegyenlíti és helyreállítja a testünkben keringő energiát, és ha szükséges, többlet energiához juttatja szervezetünket.

 

Előnye, hogy gyakorlatai saját testünkön is elvégezhetők, mindenfajta külső segítség nélkül. Gyógyító hatása már a gyakorlatsorozatok elvégzése után jelentkezhet. Bár az akupunktúrával megegyező elvekre épül, a DO-IN-hoz semmiféle tű vagy más segédeszköz nem szükséges.

 

Vajon tényleg segíthet ez a módszer valamiben?

 

Én úgy gondolom, hogy a mai világunkban az embereknek egy sor egyéni és közösségi problémával kell szembenéznie: hirtelen haláleset, szenvedélybetegség, önbizalomhiány, tanulási nehézség, nyugalom és a boldogság hiánya....és még sorolhatnám. Mivel ezeket az eseményeket nem lehet előre megjósolni ezért hasznára válhat mindenkinek, hogy  újabb és újabb módszereket ismerjen meg, tanuljon meg és alkalmazzon a mindennapi életében, melyek segíthetnek megbirkózni e váratlan és nem váratlan történésekkel.

 

Szeretnék bemutatni néhány gyakorlatot:

 

- Könnyű gyors mozdulatokkal nyomkodjuk végig nyelőcsövünk mindkét oldalát, így stimulálva a hormontermelést. A nyaki verőér táplálja a nyak tövében található pajzsmirigyet.

 

- Hajunkat mindkét kezünkkel markoljuk meg és élénken húzogassuk felfelé.(Vigyázzunk, nehogy fájdalmat okozzunk magunknak!) Ez a gyakorlat a húgyhólyag és az epehólyag meridiánjait stimulálja. Különösen ajánlatos másnaposság vagy gyomorrontás esetén.

 

- Élénken dörzsölgessük össze mindkét tenyerünket. Ez serkentőleg hat az idegrendszeri energiára és a Qi áramlására. Ha a dörzsölést a csuklónál kezdjük, a tüdő a keringés/szexualitás és a szív meridiánjai teljes összhangba kerülnek.

 

 

 

 

Ha bármelyik gyakorlatról még többet szeretnél megtudni vagy nem egyértelmű az, hogyan kell alkalmazni, akkor szívesen válaszolok email-ben vagy telefonon.

 

Jó gyakorlást!

 

 

 

Több gyakorlat is van ezekből, majd a következőkben még írni fogok róluk.

Szólj hozzá!

Önbizalomhiány kineziológiával

2011.01.31. 22:48 indola

 

 

Önmegvalósítás, siker, magabiztosság - Önbizalom! Ki ne vágyna rá!

 

 

Megoldás Kineziológiával!

 

 

Az önbizalom belső erőnk legfőbb alapja, mely önismereten is alapszik.

Egészséges önbizalomra mindenkinek szüksége van. Hiánya az élet minden területén (párkapcsolt, karrier, gyermeknevelés… stb) problémákhoz vezethet.

 

 

Úgy érzed, hiányzik belőled valami? Félénk és gátlásos vagy? Vannak vágyaid, de nem mered megvalósítani azokat?

 

Hogyan oldható ez fel és hogyan növelhető az önbizalom?

 

Sajnos az önbizalomhiány nemcsak minket felnőtteket érint, hanem gyermekeinket is.

A gátlásos, félénk, önbizalomhiánnyal küzdő gyermek élete - ha ezeket a problémákat nem oldja meg, nem küzdi le ezt az akadályt – élete nagyon nehéz lesz. Ezek pedig még inkább megnehezítik a változás lehetőségét, a gyermek még visszahúzódóbbá, szorongóbbá válik.

 

Ennek nem kell így történnie! Könnyítsük meg gyermekünk és saját magunk életét!

 

Ne felejtsük el: az önbizalom hiányos emberek nap mint nap szembesülnek félelmeikkel és gátlásaikkal!

 

Önbizalomhiány miatt a gyermekeink a következőket szenvedik el:

 

-         önmagába vetett hit csökkenése

-         társas kapcsolatok beszűkülése

-         belső feszültségek, elfojtások, félelmek növekedése

-         másoknak való megfelelni vágyás növekedése

-         kritika elviselhetetlen számára

-         a világról alkotott kép egyoldalúsága

 

Erről lehet beszélni, „kibeszélni” másnak vagy önmagunkat megnyugtatni, hogy ez majd megoldódik… Csakhogy ezek nem igazi és hosszú távú megoldások.

 

 

 

 

Az önbizalomhiánynak számos okai lehetnek és ennek felkutatásában a kineziológus tud segíteni.

 

Amiben segíteni tudok:

-         izomteszteléssel megkeressük azt a kort, amely miatt önbizalmad megingott

-         ha megtaláltuk, betöltjük az önbizalom hiányos állapotot önbizalom információkkal, ezekre különböző technikák vannak. Kiteszteljük azt is, hogy melyik a lehető leghatásosabb, amit el kell végezned.

 

Hatalmas felfedezésben lehet részed, és ami a legcsodálatosabb ebben a módszerben, hogy szavak nélkül is működik. Ha olyan kép jön elő a múltadból vagy a jelenedből, amit nem szeretnél elmondani,”kimondani” nem „kell „róla beszélned, a lényeg, hogy Te tudd magadban.

A kineziológus csak segít megtalálni az utat, azt a kort, eseményt, érzelmeket, amelyek a probléma megoldásában, feldolgozásában segíthet.

 

Hozd ki magadból a legjobbat!

 

Ha úgy érzed, nem tudsz a problémáiddal megbirkózni, már mindent megtettél, de mégsem jártál sikerrel, akkor keress fel Engem!

 

 

 

Szólj hozzá!

Fülmasszázs

2011.01.28. 22:50 indola

 

 

 

 

A legrégebbi fülmasszázs technikát talán egy népi mondás: „Isten éltessen sokáig, füled nőjön bokáig” után gyakorolták. Meghúzva, nyújtva az ünnepelt fülcimpáját (azaz a fej és a vese képviseleti területét). A hosszú fülcimpa ugyanis kívánatos jele volt az értelmi képességeknek, az életrevaló bölcsességnek. Ezeket a technikákat egészségmegőrzés céljából is használják.

 

 

A gyakorlat elvégzése közben testünk laza legyen, mindkét szemünk előrenézzen.

A száj és a szemek lazán zárva, a nyelv a szájpadlást érinti, a légzés természetes és folyamatos.

 

A masszírozásnak lassúnak, ritmusosnak és folyamatosnak kell lennie a légzéssel összehangolva.

 

 

Gyakorlat:

 

 

Mindkét kéz kisujját kinyújtjuk és belehelyezzük a külső hallójáratba. A többi 4 ujjunkat ökölbe zárjuk, öklünk hátrafelé néz. Masszírozzuk a külső hallójáratot a kisujjunkkal hátulról előre belégzéssel egybekötve. Azután a másik irányba végezzük ugyanezt kilégzéssel kombinálva. Nyolcszor ismételjük a gyakorlatot mindegyik irányba.

 

Ez a hely közel van a belső orr, a pajzsmirigy és a garat fülzónájához.

 

 

 

Funkciója: Javítja a szaglást, segíti az energia áramlását, frissítő hatású, enyhíti a torokgyulladást és az orr-nyálkahártya duzzanatát.

 

 

 

Szólj hozzá!

Gondolataink ereje!

2011.01.26. 14:13 indola

 

 

A vonzás törvényének alapelve, hogy minden gondolat rezgéseket bocsát ki és a hasonló a hasonlót vonzza. A mai felfogás szerint a vonzás törvénye azt jelenti, hogy az emberek gondolatai irányítják életük valóságát, akár tudatában vannak ennek, akár nem. Az elmélet szerint a gondolatoknak teremtő ereje van: amire gondolunk és hisszük, hogy lehetséges, az valósággá válik!

 

Feltehetjük magunkban a kérdést:

Ez tényleg működik? 

Nagyon sok embertől hallottam már, hogy igen hisz benne, de ennek ellenére mégis az a tapasztalata, hogy eddig még nem működött.  Hiszi is meg nem is. Már az elején megjelenik a kételkedés. Már megint meginogsz! Majd újból elkezdesz arra gondolni, amire vágysz, amit meg szeretnél valósítani.

 

A vonzás törvénye igenis létezik!! Nem azzal van baj, hogy nem hisznek benne, hanem azzal, hogy a kételkedés annyira erőteljesen jelen van az emberekben, hogy az összpontosításuk nagy része erre koncentrálódik. Sokkal jobban gondolnak arra, amit nem akarnak.

 

Ne arra gondoljatok, amitől féltek!

 

Nem tetszenek a jelenlegi életkörülményeid?

Csak rajtad múlik, hogy változtass ezen!

Megteheted, hogy „átállítod”magad és ezáltal más körülményeket vonzol magadhoz. Ezért nagyon fontos, hogy soha ne arra gondolj, amitől tartasz, amit el akarsz kerülni, hanem arra koncentrálj, amit szeretnél elérni.

Ha el tudod képzelni, amire vágysz és ezt a képet tartósan fenn tudod tartani, akkor előbb- utóbb be is vonzod az életedbe!

 

 A konkrét gondolatok/célok hamarabb megvalósulnak, mint az absztrakciók!

 Merd kimondani (nevén nevezni) azt, amitől meg akarsz, szabadulni vagy

 el akarsz érni!

Hosszútávon gondolkodj, rövidtávú helyett! A gondolatoknak időre van szüksége ahhoz, hogy megnyilvánuljanak.

Fontos: Érzelmekkel alátámasztott gondolatok legyenek, mert csak ezek fognak megnyilvánulni! Olyan célokat fogalmazzatok meg, amelyek összhangban vannak az egyéni fejlődéseddel, mert csak azokat tudod hosszútávon fenntartani, ami valóban érdekel, ami valóban hozzád tartozik!

 

 

Sok sikert mindenkinek!

                                                                                

 

Szólj hozzá!

Gyakorlatok otthon

2011.01.21. 22:22 indola

 

 

A következő gyakorlatok, amelyeket itt olvashattok, segítenek abban, hogy jobban érezzétek magatokat a bőrötökben, javuljon a hangulatotok, fizikailag, energetikailag és szellemileg is fittebbek legyetek. A gyakorlatokat napi rendszerességgel végezzétek, nem vesz igénybe sok időt.

 

                                                            Hasi légzés

Egymásra helyezett kezünket tegyük köldökünkre, végezzünk lassú kilégzést, közben lassan számoljunk háromig. Ugyanennyi ideig tartsunk szünetet, majd szintén ebben az ütemben belégzés, szünet. Fokozatosan nyújtsuk a kilégzés idejét, s így a többit is, de egy körön belül a kilégzés, a szünet, belégzés, szünet mindig ugyanannyi ideig tartson.

A gyakorlat elősegíti a koponyacsontok ritmikus mozgását, emeli az energiaszintet, javítja a figyelési és olvasási képességet. Lazítja a központi idegrendszert.

 

 

                                                    Koncentráció-korrekció

Az egyik kar a fej mellett magasba nyújtva, a tenyér előre néz. Másik kezünkkel - a fejünk mögött, a fejtetőnél átnyúlva - megfogjuk kinyújtott karunkat könyöktájon.
Kilégzésnél előre nyomjuk kinyújtott karunkat, belégzésnél visszahúzzuk. Ötször ismételjük.
Kilégzésnél oldalra nyomjuk karunkat, távolítva fejünktől, belégzésnél visszahúzzuk, ötször ismételjük.
Végezzük ez a gyakorlatokat a másik oldalon is.

A gyakorlat tornáztatja a rekeszizmot,
lazítja a testtartást, segíti a szem és a kéz összehangolását, fejleszti a manuális képességeket és az írás közbeni koncentrációt-

 

 

 

 

                                         Nyakizom lazítás

Egyenesen állva fordítsuk jobbra  fejünket, amennyire csak tudjuk. Jobb karunk leengedve, bal kezünkkel fogjuk át és masszírozzuk a lapocka fölötti izom területét. Kb. egy perc után fordítsuk fejünket balra, egy percig ebben a fejtartásban masszírozzunk.
Ismételjük meg a gyakorlatot a másik oldalon is, azaz a fej marad balra fordítva, a bal kéz leengedve, jobb kéz masszírozza a bal lapocka fölötti izmot, stb.

A gyakorlat erősíti a rövid és hosszú távú emlékezést, integrálja a látást-, hallást-mozgást, segíti a hallás utáni megértést, a beszédet.

 

 

 

Szólj hozzá!

Dohányzásról való leszokás !

2011.01.20. 12:55 indola

                     

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

A dohányzás szokása számos tevékenységgel összefügg. A dohányzás és a kávéfogyasztás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, dohányzás egy jó kiadós étkezés után, dohányzás és beszélgetés a munka közötti szünetekben és így tovább. Jól ismert a dohányzás és az autóvezetés közti kapcsolat.

A dohányzás szorosan összefügg érzelmi életünkkel is. Dohányzunk, ha bánat ér, ha unatkozunk, vagy éppen a feszültségünket szeretnénk levezetni.
A dohányzás tevékenysége beépül mindennapi életünkbe, rutinjainkba. Hamar megtanuljuk mily egyszerű módszer, unaloműzésre stressz és fáradság oldására, kávéval étkezés utáni teltségérzet csökkentésére, és valljuk be alkohollal együtt egész különleges érzetek létrehozására.

 

 

Többféle módszert hallott már a leszoktatásról,de mégsem sikerült?

 

Nem tud lemondani róla?

 

Már mindent megpróbált, mégsem sikerült?

Feladta, aztán újra próbálkozott?

 

Kis előrehaladás….egy szál cigarettával, majd kettővel szívott kevesebbet.

 

Egy kicsit örül.

Na, most bebizonyítottam!! Megy ez nekem!!

 

Aztán észre sem veszi és megint azon kapja magát, hogy kezében van a cigaretta.

 

Kezdődik az ördögi kör előröl!

 

 

Vajon miért megy ez olyan nehezen?

 

Miért adja fel?

 

Miért nem veszi észre (vagy nem akarja észrevenni) azt, hogy már megint nem tud NEM-et mondani?

 

Vajon milyen negatív érzelmi stressz, fájdalom, félelem…állhat annak hátterében, hogy ezt a „pótcselekvést „választotta?

 

Adjon még egy lehetőséget önmagának!

 

Kineziológia oldás során megkeressük a gyökerét annak, hogy miért olyan nehéz lemondani a cigarettáról, milyen akadályai lehetnek. Megnézzük, hogy ez a probléma melyik életkorból eredhet, van e összefüggés jelenlegi életkora körülményei és a kitesztelt életkora körülményei között. Meghatározzuk, hogy maga a dohányzás milyen mértékű negatív és pozitív érzést vált ki. Majd beazonosítjuk, hogy melyik a legmegfelelőbb korrekció az Ön számára, amellyel a cigarettázással kapcsolatos negatív blokkot feloldjuk a testében, helyreállítjuk az egyensúlyt.

Információt kap saját  magától, megérti az okát, hogy miért cigarettázik és miért nem tud leszokni. Ezáltal elindul tudatos fejjel azon az úton, amikor már erőfeszítés nélkül is sikereket fog elérni:

 

 

LE TUD ÁLLNI a DOHÁNYZÁSRÓL!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Harmonikus párkapcsolat?!

2010.10.13. 13:34 indola

 

 

 

 

 A mai világban saját magunk (legyen az nő vagy férfi) és gyermekeink számára is nagyon fontos lenne, hogy harmonikus, jó kapcsolatban legyünk a párunkkal. Így kapnánk egy szeretettel teli és boldog életet és gyermekeink is látnának egy szép mintát, meggyőződhetnének arról, hogy valóban létezik jó házasság és valóban meglehet találni az igazit, akivel összeillünk, de ehhez többek között kitartásra van szükség.

 

 

 

Gyermekeinknek sajnos senki sem tanítja meg a legfontosabb dolgokat például azt, hogyan válasszunk jól párt magunknak, milyenek a nők és milyenek a férfiak, mit is jelent a szeretet, a boldogság, a felelősség stb.!

 

 

Soha nem szabad egy kalap alá venni minden nőt és férfit. Minden egyes nő és férfi más-és más, sokszínűek vagyunk, de ez a jó, mert tudjuk, hogy bőség zavara van, mindenki kell valakinek. Felesleges olyannal lenni, akinek Te nem vagy elég jó!

 

 

Nagyon sokan feltesszük magunkban azt a kérdést: Hogyan kell egyáltalán szeretni?

 

 

A mai világban nem nagyon látunk olyan családot, ahol minden nap kimutatnák a szülők egymás felé szeretetüket, azt, hogy fontosak egymásnak, kedvességüket esetleg szerelmüket. Gyermekeink nem biztos, hogy meg fogják tapasztalni a nő- és a férfi, anya-és apa közötti harmóniát, őszinteséget, szeretet, felelősségvállalást, ha erről nem kapnak folyamatos jelzést tőlünk, szülőktől, férfiaktól, nőktől és ezért feladják az „igazi „keresését.

 

Sokan azért adják fel az „hozzáillő” párja keresését és megy bele erkölcsileg is vitatható kompromisszumokba, mert fél, hogy egyedül marad és kevésnek látja annak az esélyét, hogy lehetséges megtalálni az igazit. Elhiszi, hogy jó, harmonikus házasság nincsen, mert sosem látott ilyet. Elsieti a döntést. A szerelem”mámora” pedig nem alkalmas egy ilyen felelősségteljes döntés meghozatalára.

 

A nők végletesek, ha szeretetről van szó, vagy nagyon teljes szívünkkel

szeretünk, vagy nem szeretünk. A szeretet arról is szól, hogy összeillők vagyunk. Mindig el kell döntenünk, hogy „dolgozni” akarunk egy férfin vagy boldogok akarunk lenni a párunkkal. Egyik eset sem lesz könnyű feladat.  Egy igazi kapcsolat gazdaggá tesz i a nőt és a férfit is egyaránt (nincs vesztes).

 

 

Sokan panaszkodnak arról, hogy mennyi mindent megtesznek a másik félért, de a másik ezt észre sem veszi, nem értékeli, pedig mindezt állítólag a szeretet nevében teszik.

 Amiről azt hisszük, hogy nekünk fontos, nem biztos, hogy a másikat boldoggá teszi!

 

 

Ha nem jó párkapcsolatban élünk és el akarunk válni, a boldogságunk szempontjából ennek sincs semmi értelme, sokszor ez tüneti kezelés. Aki elválik társától, nem lesz szabadabb csak úgy tűnik. Valójában viszi magával a”láncait”, rossz szokásait.

 

 

Próbáljuk meg őszintén élni éltünket úgy, hogy ne hibáztassuk mindenért a másikat.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Pánikbetegség! Stop!

2010.07.20. 21:46 indola

Pánikbetegség!   Stop!

 

 

 

Ki ne hallott volna már erről? Környezetünkben egyre több pánikbetegséggel küzdő embert ismerünk. Vajon tudjuk mi is az a pánikbetegség?

 

 Mindannyian szorongást és feszültséget élünk át veszély-illetve stresszhelyzetben. Ezek az érzések teljesen normális reakciók a stresszhatásokra. A szorongást csak akkor tekintjük abnormálisnak, ha olyan helyzetekben fordul elő, amelyeket az emberek többsége könnyedén megold.

 

 

A szorongásos betegségek csoportjában a szorongás vagy fő tünet (generalizált szorongás és pánikbetegség), vagy akkor szorong intenzíven az egyén, amikor valamilyen viselkedését próbálja meg legyőzni (fóbiák és rögeszmés – kényszeres betegségek).

 

A generalizált szorongástól szenvedő beteg egész napja nagy feszültségi állapotban telik.

 

Tünetei:

              bizonytalannak, nyugtalannak érzi magát

 

               folyamatosan aggódik

 

               a legkisebb stresszre is túlzással reagál

 

               alvászavar

 

               pihenési képtelenség

 

               fejfájás

 

               szédülés

 

               gyors szívverés

 

               alig tud koncentrálni

 

               mindig ideges

 

               túlfeszített

 

               nehezen hoz döntéseket

             

 

A generalizált szorongástól szenvedő emberek pánikrohamokat, akut és mindent átható aggodalmat vagy félelmet is átélhetnek.

 

Pánikroham:

Azokat a hirtelen támadó, alig néhány perc alatt igen hevessé „elemi erejűvé” fokozódó szorongásos rohamokat hívjuk így, amelyet egyszerre több (legalább négy) jellegzetes tünet kísér az alábbiakból:

 

 

-         heves szívdobogás, nyugtalan szívverés

 

-         kapkodó légzés (megfulladástól való félelem)

 

-         izzadás

 

-         izomremegés

 

-         mellkasi, szívtáji fájdalom

 

-         émelygés, hányinger, hasi fájdalmak

 

-         félelem az öntudat, az önkontroll elvesztésétől

 

-         halálfélelem

 

 

 A generalizált szorongással küszködők és a pánikbetegségben szenvedők nincsenek tisztában azzal, mi az oka rémületüknek. Nem konkrét esemény váltja ki, hanem a legváltozatosabb helyzetekben bukkan fel.

 

 

 

     Ha Ön pánikbetegségben szenved, nem kell, hogy gyógyszert szedjen!

 

                   Vessen véget ezeknek a kínzó tüneteknek!

 

      Megszeretné tudni, hogy mi állhat a szorongásának hátterében?

 

 

 

A hozzám érkező betegek szeretnék megtudni, hogy betegségük milyen lelki okokra  vezethetők vissza.

 

   Megnézzük, hogy szorongása milyen régóta van jelen az Ön életében, az ezzel kapcsolatos   negatív érzelmi stresszt is megállapítjuk, valamint konkretizáljuk, hogy a betegsége mögött milyen probléma áll fent (mitől szorong, mitől jönnek rá rohamok).

 

   Ha szükséges visszamegyünk az időben és megnézzük, hogy melyek azok a konkrét életkorok, ahol élethelyzetek összekapcsolhatók a jelenlegi pánikbetegségükkel. Mindezeket a blokkokat megfelelő technikákkal, korrekciókkal feloldjuk, nullára csökkentjük a negatív érzelmi stresszt, ezáltal beindul egy öngyógyító folyamat. Izomteszteléssel megnézzük, hogy mindehhez hány alkalomra lesz szüksége.

 

 

 

 

 

  Ne feledje a pánikbetegség csak úgy magától nem szokott

  kialakulni!

 

 

  Ez egy szorult élethelyzet, amit se megoldani, se otthagyni

  nem tud!

 

  Ne hibáztassa magát emiatt! Van rá gyógymód!!

 

 

 Ha szüksége van segítségre kérem, ne várjon tovább!

 

 Ismerje meg Önmagát!

 

 Itt a segítség!

 

Szólj hozzá!

Vigyázz itt a stressz!

2010.07.17. 00:26 indola

Vigyázz itt a stressz!

 

 

A stressz elől nincs menekvés!  

 

Stresszes élet, stresszes körülmény, stressz, stressz, stressz!

 Nagyon lényeges, hogy maga a stressz önmagában sem nem negatív sem nem pozitív. Hatásának irányultságát (pozitív vagy negatív) a stresszre adott válaszaink sorozata határozza meg. Példának okáért talán megemlíthetnénk a repülést; az egyik emberben határtalan örömöt, illetve élvezetet, a másikban pedig alig kezelhető halálfélelmet, illetve megsemmisülési érzést kelt. Vegyük észre a figyelmeztető jeleket!

 

A stressz nem más, mint egy felfokozott élethelyzetre adott testi reakció. Minden változás stresszel jár. Figyeljük meg testünk jelzéseit!

 

Figyelmeztető jelek:

 

Fizikai tünetek:

                               fejfájás,

 emésztési zavarok,

 gyomorfájás,

 tenyér izzadása,

 alvászavarok,

 derékfájás,

 merev nyak és váll,

 szapora szívverés és a fáradtság.

 

Viselkedésbeli tünetek:

 

                               túlzott dohányzás,

 kényszeres rágógumizás,

 túlzott alkoholfogyasztás,

 túlevés.

 

 

                       Érzelmi tünetek:

                                                     sírás,

                                                     idegesség,

                                                     unatkozás,

                                                     érzékenység,

                                                     képtelenség a változtatásra,

                                                     düh,

                                                     oktalan szomorúság,

                                                     ingerlékenység.

 
A kognitív tünetek:

                                                 

                                                    világos gondolkodás nehézsége,

                                                    feledékenység,

                                                   kreativitás hiánya,

                                                   emlékezetvesztés,

                                                   humorérzék elvesztése.

 

 

Önnél is jelentkeztek már hasonló tünetek?

 

Nem akar róluk tudomást venni?

 

Még mindig nehezen bírkózik meg az élethelyzet adta változásokkal?

 

 

                 Ne hagyja, hogy a stressz uralkodjon!

 

                 Ne engedje, hogy  “felfalja” Önt!

         

                        A stresszt okozó tényezők működésben maradnak és folyamatosan hatással vannak a testre mindaddig, míg a hozzá kötődő negatív érzelmet nem oldjuk vagy szüntetjük meg.

                        Mi emberi lények képesek vagyunk elhinni, hogy tudatosan irányítjuk a dolgokat, csak azért, mert tudatunknál vagyunk. Nem így van: a stressz hatása alatt automatikusan a negatív érzelmeken alapuló tanult reakciók reflexszerű ismétlésére hagyatkozunk.

                        Mivel ezen reakciók nagy része a streszhez kapcsolódik, a lehetőségeink drámai módon lecsökkennek, csakúgy, mint a képességünk, hogy észrevegyük a lehetőséginket a jelenben.

                       

                        A stressz által okozott kellemetlen érzés azért alakul ki, mert nem tetszik a helyzet amiben vagyunk. Akkor tegyünk ellene valamit! Nem jobb lenne megszűntetni ezt az állapotot?

                       

                        Adjon esélyt magának egy jobb életért!

 

                                                          Próbálja  ki a kineziológiát!

 

                                     Vegye kezébe sorsa irányítását és induljon el ezen az úton!

 

                    Nem fogja megbánni!

 

 

Szólj hozzá!

Tanulási nehézségek kineziológiával

2010.07.13. 01:10 indola

Tanulási nehézségek kineziológiával 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Van olyan gyermek környezetedben, aki nem megfelelően tanul? Akinek olvasás közben elkalandozik a tekintete, vagy nem érti a szöveget, vagy akinek a matematika és a nyelvtan jelenti a nehézséget?
Sokszor érzékeljük, hogy mennyi ellenállás van az iskolával szemben vagy otthon, ha a tanulásra terelődik a szó. A házi feladat utált kötelezettség? A tanulás lassan, nehezen megy?
A gyerekeknek a tanulás bizonyos területein vakfoltjai vannak?
Úgy tűnik képtelen elsajátítani bizonyos anyagokat, akár hányszor is veszed át vele? Mindannyiunknak vannak vakfoltjai a tanulás bizonyos területein.
Ezektől a vakfoltoktól ostobának, nem megfelelőnek érezzük magunkat. A gyerekeink ugyanebben a cipőben járnak.Ugyanúgy megszenvedik az oktatást, mint közülünk többen.  Miért kell ugyanazokat a mentális és érzelmi sérüléseket hordozniuk, mint nekünk? Mi lenne, ha ehhez nem kellene sem orvosi, sem pszichológusi, pszichiátriai, sem a Nevelési Tanácsadó közreműködése? Nincs rá valami hatékony segítség, amivel a tanulási folyamatot megkönnyíthetnénk?
 
A válasz egyszerű: de, igen van!!!!!
 
A kineziológia ebben is segítségünkre van!
Az agyunk szabályozza a testünk jobb és bal oldalát. A bal agyféltekénk vezérli testünk jobb oldalát, a jobb agyféltekénk-testünk bal oldalát.
Bal agyféltek: férfi energia, logikus, verbális, végrehajtó, az egyedi jelenségek, analizál, részekre bont, félelem: gondolat, düh, szeretethiány, minősítés, vád, bírálat, sajnálat, szorongás, ego, elme hamis én…
Jobb agyféltek: női energia, intuitív, képi, kreatív, részek közötti összefüggés, szintetizál, összerakja a részeket, szabad akarat, elfogadás, valódi én, jelenlét, megvilágosodás…
Természetesen a két agyféltek kommunikál egymással, de gyakran az egyik oldal sokkal meghatározóbb. A legtöbb ember számára a domináns agyféltek a bal oldali.
 

1. gyakorlat

 
 
A kereszt-programozás egy egyszerű gyakorlat, amelyet ha rendszeresen alkalmazunk, segíthet abban, hogy mindkét agyféltek összhangban legyen egymással és jobb teljesítményt érjünk el a tanulásban, szervezettebbek, koncentráltabbak leszünk.
Végezzünk 12 keresztbelendítést álló helyzetben (ellenkező oldali kar és láb), majd 12 azonos oldali kar és láb gyakorlatot, végül ismét 12 ellenkező oldali kar és láb keresztbelendítéssel fejezzük be a gyakorlatot. Naponta egyszer végezhetjük. Piciknél segíthetünk a gyakorlatban.
 
 
 

2. gyakorlat

 
 
 Liegende-Acht-1Középvonal keresztezés 
Rajzoltassunk gyermekünkkel naponta minél több ilyen jelet. Minél nagyobb papírlapot adjunk neki és mondjuk, hogy használja ki a teljes lapot. Ezzel az egész teste mozgásba lendül. Ez a kineziológia gyakorlat lehetővé teszi a középvonal keresztezését folyamatos mozgás közben, ami megelőzi, hogy rövidzárlat alakulhasson ki a jobb agyfélteke energiaáramlásában.

A fenti gyakorlat(ok) segít a gyermeknek:

- a két agyféltekéjét egyszerre használni

- némely betűket többé nem cseréli fel

- a látásában (élesebben lát)

- az olvasott szöveg megértésében

- tanulás közben ellazulni

- koordináltnak lenni és figyelni.     
 
 Ezeket a gyakorlatokat picik és nagyok valamint felnőttek is végezhetik.

 
 
 
 

Szólj hozzá!

Gyakorlatok otthon

2010.05.30. 08:27 indola

Cook-módszer

 

1.Ülő helyzetben tedd keresztbe a bal lábadat a jobb térdeden, és helyezd a jobb kezedet a bal láb bokacsontjára.

Végül fogd át a bal kezeddel a talpad párnás részét, úgy hogy az ujjaid a kislábujjadat érintve elérjék a lábfej felső részét. Most, miután az áramkör teljes, a nyelvedet tedd a szájpadlásodra és szívd be a levegőt az orrodon keresztül, maj tedd le a  nyelvedet és fújd ki a levegőt.Legalább kétszer ismételd meg.

2.Engedd el az áramkört, tedd a lábaidat egymás mellé a földre és ülj normál testhelyzetben, lazán, miközben a két kezed ujjait, az ujjhegyeknél érintsd össze és folytasd a légzést, a fent leírtak szerint.

Ha a két agyféltekünk nem működik együtt, nincs összhangban egymással, akkor ez a gyakorlat a következőkben nyújt segítséget:

 - koncentrációs zavar,  memóriaproblémák, tanulási nehézségek

 -helyreállítja a légzés egyensúlyát és segíti észlelésünket

   1-1 percig csináljátok a gyakorlatot

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: otthon(2)

Párkapcsolat: Nő és a Férfi

2010.05.28. 21:20 indola

 

Nagyon sok pár él egymással szerelem nélkül, és ha megkérdeznénk őket, a többség azt válaszolná, hogy:” olyan jó ember…, de már elmúlt a szerelem… szeretem, mint embert.
Az a tapasztalatom mind a munkám, az ismerőseim és a családom körében is, hogy amikor felmerül a kérdés a férfiasságról vagy a nőiességről vagy minden, ami párkapcsolati problémával kapcsolatos, az emberek zavarba jönnek.
Egy ember sok mindent elárul magáról úgy, hogy nem is tudja (elpirul az arca, izzad, bizonytalan a válaszban).
Szerintetek mi vezethet odáig, hogy férfi és nő között megszűnik a szerelem?
 
„Szeretem, mint embert”, de hogyan szereti, mint nőt?
A megfelelő nő-vagy férfiszerep megélése vajon felnőttkorhoz kötődik?
Ha valaki 28 évesen még gyereknek érzi magát, hogyan töltheti be szerepét, mint apa vagy, mint anya? Hogyan tud „jó” nő vagy „jó” férfi lenni?
Szerintetek ki érezheti magát jó nőnek vagy jó férfinek?
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: (2)

Gyakorlatok otthon

2010.05.26. 10:57 indola

Víz a stressz ellen
 
 
 
Ha a testet stressz éri, azonnal vízhiányos állapotba kerül, ilyenkor a szervezet rosszul vezeti az idegek és izmok elektrokémiai üzeneteit.
A szervezetnek tiszta vízre van szüksége nem üdítőre, szénsavas italokra, kávéra. Napközben legalább 2-3 liter vizet kellene fogyasztanunk. Sokan nem bírnak ennyit inni, de mindez szokás kérdése. Alakítsa ki úgy az életét, hogy óránként igyon meg egy pohár szénsavmentes ásványvizet.
 
Szervezetünket át kell mosnunk, tisztítanunk kell. A nyirokrendszer igyekszik megszabadítani a testet a felesleges mérgektől és ennek keringési rendszerét leginkább az izommozgás aktivizálja.
Azok a gyerekek, akik sok értéktelen táplálékot fogyasztanak, nyughatatlanok és izgágák, izmaikat a túlhajtott nyirokrendszer készteti mozgásra, azért, hogy képes legyen ellátni feladatát. Innen már csak pár lépés, hogy hiperakítvnak nyilvánítsák a gyermekeiket.
Ha a testben annyi méreg halmozódik fel, hogy a nyirokrendszer nem bír vele megbirkózni, akkor a test vagy elraktározza a mérgeket vagy megpróbál megszabadulni tőlük, ez a folyamat a helyettesítő kiválasztás. Ilyenkor a test valamelyik szervén keresztül próbál megszabadulni a feleslegtől, ami lehet a bőr (aknék) vagy a mandulák, torokfájás stb. A test, mint teljes egész működik, így az agy is érintve lehet, ami megnyilvánulási például zavart gondolatok vagy eltárolt információk pontos felidézésére való képtelenség formájában.
A tiszta víz segít megszabadulni a méreganyagoktól.  

Naponta 1 percig masszírozzuk mélyen a befogadó meridián 13-as pontját, ez segíti a vízháztartás stabilizálását. Könnyen megtaláljuk, ha a köldök és a szegycsont közötti távolságot elfelezzük, és e fölé helyezzük egy hüvelykünket*. Itt található az adott kb. 1cm2-es terület. Ez  tehát a folyadékháztartás kiegyensúlyozó akupunktúrás pontja.
 
a hagyományos kínai orvoslásban a saját hüvelykujjunk szélessége a mindenkor mérvadó mértékegység. Ez a hüvelyk, vagy kínaiul cün (cun).
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: otthon

Alternatív gyógyászat

2010.05.13. 10:43 indola

 
A homeopátia
 
 
 
A mai civilizált világunkban, amikor ételeinkből és italainkból, sőt még a levegőből is ártalmas anyagok tömege jut a szervezetünkbe, természetes, hogy mind többen keresnek egy mellékhatás nélküli, mégis hatékony gyógymódot.
Mint kétgyermekes anyuka ez nekem is fontos, hiszen ahol gyermek van, ott gyakran előfordul a betegség is. Ezért egyre jobban elmélyültem a homeopátia megismerésében.
Szeretnék egy kis „csomagot”készíteni, hogy jobban átlássátok a homeopátia működésének alapelveit, a potenciaválasztást és adagolást akut betegségek kezelésekor valamint a homeopátiás szerek tárolásáról, melyek nagyon fontosak a hatékony gyógymód eléréséhez.
 
Rövid történeti áttekintés
 
A homeopátia európai gyógymód, melynek gondolatait már Hippokratész (ie. 460-377) tanaiban is felfedezhetjük. Rendszerbe foglalása, kifejtése és elterjesztése Samuel Hahnemann(1755 Meissen-1843 Párizs) német orvos,gyógyszerész, és vegyész nevéhez főződik.
Hahnemann 1790-ben végezte el híres önkísérletét, amelyben nagy adag kínafakéreg –kivonat bevételével azt kívánta bebizonyítani, hogy a kinin nem azért gyógyítja a maláriát, mert keserű íze miatt erősíti a gyomrot, hanem, mert erős hatású lázcsillapító. E feltételezéséről ma már tudjuk, hogy helyes volt, de csak kb. száz évvel később vált ismertté, hogy a lázcsillapítók a normális testhőmérsékletet nem csökkentik. Tehát önkísérletében azt tapasztalta, hogy a kínafakéreg kivonata, amely kis adagban a maláriás beteg tüneteit enyhíti, esetenként gyógyítja, viszonylag nagy adagban bevéve egészséges emberben a maláriához hasonló tüneteket vált ki.
1796-ban (6 évi kísérletezés után) írta le, hogy a leírt hasonlósági szabály, általános természeti törvény. A továbbiakban a legkisebb, biztosan nem ártalmas, mégis hatásos dózis keresése kapcsán fejlesztette ki a homeopátiás gyógyszerek előállítási módját, a potenciálást.
 
Magyarországon 1991-ben alakult meg (ujjá) a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület.
Hazai gyakorolhatóságáról, oktatásáról a 1997-ben életbe lépett Természetgyógyászatról szóló Kormány – és Népjóléti Miniszteri rendelet intézkedett.
 
 
 A homeopátia alapelvei
 
  1. Hasonlósági szabály: hasonlót hasonlóval gyógyíts!
Néhány példa a mindennapi életből ennek a szabálynak a megértésére.
 
Amikor vöröshagymát vágunk, szemünk ég, könnyezik, a könny nem marja ki a szem környékét. Közben türelmetlenek leszünk. Orrunk is folyni kezd, és ez a bőségesen ürülő, vízszerű váladék már maró. Az említett tünetek friss levegőn javulnak.
Ehhez a helyzethez nagyon hasonlíthat egy kezdődő vírusfertőzés okozta nátha, vagy allergia miatt kialakult szénanátha. Ha a hasonlóság nagyfokú, akkor a vöröshagymából készült homeopátiás gyógyszer, az Allium cepa enyhíteni fogja a tüneteket.
 
Ha a méh csíp meg valakit, akkor éles, szúró, égő fájdalmat érez. A csípés helye duzzadt, halványpiros, az érintés é a meleg szinte elviselhetetlen. Némi enyhülést a hideg borogatás adhat. Ez a tünetegyüttes alakíthat ki pl. bizonyos torokgyulladásnál, amikor a nyelvcsap vizenyősen megduzzad, vagy kezdődő orbánc esetén, a bőrön. Ilyen helyzetekre a mézelő méhből készülő homeopátiás gyógyszere, az Apis adhat megoldást.
 
  1. Gyógyszervizsgálat
 
A homeopátiás szerek kiinduló anyagai –néhányat eltekintve- természetes eredetűek: növények, ásványok és állatok birodalmából származnak.
 
  1. Potenciálás
 
Hahnemann a legkisebb hatásos gyógyszerdózis keresése közben fedezte fel ezt a speciális eljárást, amely a hatóanyagok soklépcsős, szakaszos hígításából, a dilúcióból , és minden lépésnél a szer intenzív összerázásából, a dinamizálásából áll.
Ha a kiindulási anyagot minden lépésben tízszeresére hígítják, akkor a D potenciasor keletkezik, ha hígítás százszoros, akkor a C potenciasort állítják elő. Az ütve rázások száma – a két potenciasor minden hígítási lépésénél-tíz.
A potenciált gyógyszert , alkoholos vizes oldat formájában nádcukor golyócskára cseppentik, majd a golyócskákat kiszárítják.
 
Potenciaválasztás és adagolás akut betegségek kezelésekor
 
A klasszikus homeopátia szerint alacsony potenciájú szerek a D3-D12, és a C3-C12 jelzésű szerek.
Közepes potenciájúak a D12-D30 és a C12-C30 jelzésűek.
Magas potenciájúak a D200 és C200, valamint az ennél nagyobb számmal ellátott gyógyszerek.
Az akut betegségek kezelésére használt homeopátiás gyógyszerek potenciafokát a beteg, a betegsége, és a használandó gyógyszer tulajdonságai határozzák meg.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az akut betegségek kezeléséhez alacsony és közepes potenciájú szereket használunk. Hirtelen, viharosan fellépő tüneteknél magasabb potenciát, míg a fokozatosan, lassan kialakuló panaszoknál inkább alacsonyabbat válasszunk.
 
Mennyiség
 
A homeopátiában az adagolást elsősorban a potencia foka és a bevétel gyakorisága jelenti, nem pedig a bevett gyógyszer mennyisége, azaz a golyók száma.
Csecsemőknek 1-2 golyó, kisgyermeknek 3-4 golyó az ajánlott egyszeri dózis.(Nekik pici vízben feloldva is be lehet adni.) A legjobb, ha az „annyi a golyó, ahány év – maximum 5 golyó” gyakorlatot követjük.
 
A bevétel módja
 
Nem lenyelni, hanem szopogatni kell, mert a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel.
 
Bevétele előtt és után, 20 percig ne igyon és ne egyen semmit!!!!
 
 
 
Közömbösítés, hatástalanítás
 
Akkor lesz eredményes a homeopátiás kezelés, ha a kiválasztott szer megőrzi eredeti állapotát, semmilyen káros hatás nem éri, semmi nem közömbösíti.
Hatástalanná válhat, ha a beteg a szerrel egyidejűleg kávét, teát, aromás teát, bedörzsölő szereket, mentolos fogkrémet, parfümöt, aromaterápiás készítményt használ.
 
 
Tárolási szabályok
 
Tilos nedves, zsíros kézzel megfogni
Tilos mikrohullámú sütő, mobiltelefon, számítógép, rádió, tv és egyéb elektromos tárgyak közelében tárolni
Hatástalanítják hatásukat a biorezonancia, a mágnesterápia.
Az oldatokat fa, kerámia üveg eszközzel kell megkeverni, bevenni.
Tilos fémmel érintkeznie.
Bizonyos gyógyszerek is zavarhatják a homeopátiás szer hatását. Ilyenek például a szteroid tartalmú készítmények. Ha valaki ilyet szed, érdemes konzultálni orvosával, mielőtt homeopátiás szert kezd el használni.
 

 

 

Jó, ha mindig kéznél vannak a következő szerek, melyeket csak ajánlani tudok, persze a család létszáma, összetétele és betegséghajlamai szerint lehet szűkíteni vagy bővíteni.

 

(Fontos betartani a szabályokat, mert akkor lesz hatásos az alkalmazása!!!)

 

ACONITUM:lázas  állapotok,influenzaszerű  betegségek,fülfájás, köhögés,fogzás,fogászat, akut gyomor és bélhurut,nőgyógyászati fertőzések,félelem, szorongás, lámpaláz,alvászavar, pánikbetegség,neuralgiák, fejfájás

 

APIS:lázas állapotok,torokgyulladás,fülfájás, köhögés, allergiás betegségek,fogászat, akut szembetegségek, várandósság, szoptatás,nőgyógyászati fetőzések, klimax, prosztatat betegségei, vénák betegségei(visszér),bőr betegségei, ekcéma,csalánkiütés

 

ARNICA:sérülések, műtétek körüli időszak támogatása,fogászat,várandósság,szoptatás, heveny mozgásszervi megbetegedések,alvászavar,neuralgiák,bőr sérülései

 

ARSENICUM ALBUM:műtétek körüli  időszak támogatása, lázas  állapotok, afták,fekélyes szájnyálkahártya gyulladás,nátha   orrmelléküreg,fülfájás,köhögés, allergiás,betegségek,övsömör,akut szembetegségek, fogászat, akut  gyomor és bélhurut,

várandósság,érzelmi és hangulati  problémák, félelem, szorongás,pánikbetegségek,

alvászavar, csecsemő és gyermekkori nyugtalanság és alvászavar,ekcéma, csalánkiütés

 

BELADONNA:lázas állapotok, influenzaszerű betegségek, torokgyulladás,fülfájás, köhögés,fertőző gyermekbetegségek, fogzás,fogászat, akut szembetegségek, akut gyomor és bélhurut, epehólyag betegségei,menstruációs panaszok, nőgyógyászati fertőzések, prosztata betegségei, aranyér, viszeresség, hangulati problémák, fejfájás, ekcéma, csalánkiütés

 

CALENDULA:sérülések, műtétek körüli időszak támogatása, fertőző gyermekbetegségek, fogászat, akut szembetegségek, szoptatás, érzelmi és hangulati problémák, bőr sérülései

 

 

 

     CHAMOMILLA:fülfájás,fogzás,fogászat,szülés,szoptatás,

     menstruációs panaszok,

     húgyúti fertőzések, heveny mozgásszervi megbetegedések, érzelmi és

     hangulati problémák,alvászavar, csecsemő és gyermekkori nyugatlanság,

     neuralgiák, fejfájás

 

 

       

     ECHINACEA:immunerősítő(főleg téli időszakban adhatjuk a

     gyermeknek, 1hétig echinacea, 1 hétig Engistol tabletta)

 

 

    FERRUM PHOSPHORICUM: lázas állapotok kezelésére

    (ha nem  túl   magas a láz), orrfolyás, tüsszögés jelentkezésekor már

    adható

 

   

   GELSEMIUM: nem túl erős fejfájáskor szedhető, szénanátha, fogzás,

   akut szembetegségek,menstruációs panaszok,akut gyomor és bélhurut,

   heveny mozgásszervi megbetegedések

 

 

 

    KALIUM BICHROMICUM:afták, fekélyes szájnyálkahártya-gyulladás,

    nátha és orrmelléküreg-gyulladás, köhögés,övsönör

 

 

    NUX VOMICA: afták, fekélyes szájnyálkahártya-gyulladás,

    epehólyag betegségei,húgyúti fetőzés, menstruáció előtti tünetegyüttes,

    aranyér, csalánkiütés, fejfájás,alvászavar,allergiás betegségek-szénanátha

 

 

 

    PHYTOLACCA: totokgyulladásra(nagyon jó!), fülfájás, szoptatás,

    

 

 

    PULSATILLA:nátha és orrmelléküreg-gyulladás,szénanátha,köhögés   

    (nappal száraz, éjszaka hurutos),fülfájás,nőgyógyászati fertőzések, 

     húgyúti fertőzések, prosztata betegségei, vénák betegségei(visszér)

     csalánkiütés, csecsemő és gyermekkori nyugtalanság és alvászavar

 

  

    SILICEA:torokgyulladás,fülfájás, fogászat, akut szembetegségek,

    székrekedés, bőr sérülései, szoptatás, nőgyógyászati fertőzések, fejfájás

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Mi történik a kezelésen?

2010.05.10. 14:08 indola

 

A hozzám forduló vendég (kliens), beszélgetésünk elején először nem az őt nyomasztó konkrét problémát mondja el, hanem felsorolja a kísérő tüneteket, például pánikbetegség, alvászavar, depresszió, allergia…A feladat az, hogy megfogalmazza a konkrét célját, miért is fordult segítségért.
 
- Megkeressük a probléma valós gyökerét.
Izomtesztelés segítségével visszamegyünk az időben és beazonosítjuk azt az időt, helyszínt, konkrét személyt… amely felelős a jelenlegi állapotért.
 
- Feloldjuk a negatív érzelmi stresszt, amely ezt a konkrét eseményt, problémát okozta. A negatív érzelmi stresszt pozitív irányba változtatjuk.
Az energiaegyensúly helyreállítása érdekében az izomteszt segítségével számos korrekció közül kiválasztom a leghatékonyabbat.
Ha szükséges, további technikákat mutatok, amelyet otthon is használhatnak.
- Majd újabb izomteszttel ellenőrzöm, hatékony volt –e a kezelés.
 
A kezelés során feltárulnak a múltbeli valamint a jelenbeli eseményekben meghúzódó stresszek.
Önmagát sokkal jobban megismeri és elfogadja, megtalálja a belső békét.
Megtanít a tudatosságra és arra hogyan küzdjön meg a problémáival.
A felismerések birtokában a kliens feladata és felelőssége, hogy megtegye a lépéseket a változás irányába.
 
Sok esetben egyetlen kezelés is elegendő ahhoz, hogy a kliens elengedje a problémát,de általában 4-5 alkalom szükséges ahhoz, hogy az öngyógyító folyamat beinduljon.
 

Két oldás között általában 3-4 hét telik el, persze mint mindent, ezt is teszteljük, hiszen az is változó, hogy ki mikor áll készen a következő alkalomra.

Szólj hozzá!